BiH

Konzum na akciji ima jabuke iz Italije. Možete li se zaraziti ako ih kupite?

Konzum na akciji ima jabuke iz Italije. Možete li se zaraziti ako ih kupite?
Foto: Index

BROJNI čitatelji javili su se Indexu s informacijom da se u Konzumu prodaju jabuke iz Italije koje su na akciji te ih je zanimalo mogu li se njihovom konzumacijom zaraziti koronavirusom. Zato smo kontaktirali brojne stručnjake, epidemiologe, tvrtku koja se bavi sortiranjem voća i izvozom te udrugu voćara.

Epidemiolozi kažu kako zasad nema nikakvih preporuka da se voće i povrće porijeklom iz Italije ne konzumira.

“Nije poznato da se bolest COVID-19 prenosi konzumacijom voća i povrća. Svejedno, voće i povrće treba temeljito oprati prije pripreme za jelo, neovisno o tome odakle dolazi”, kazao je za Index epidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Epidemiolog Rončević: Nema preporuke da se ne jede voće iz Italije

Dobrica Rončević, voditelj epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, za Index je rekao da zasad nema preporuka da se ne konzumira voće i povrće iz Italije.

“Potrebno je samo dobro termički obraditi povrće, a voće dobro oprati i oguliti koru. Također treba oprati ruke prije i nakon konzumacije voća”, rekao nam je dr. Rončević.

Šef udruge voćara: I kod automatskih sortiranja ima dodira rukama

Branimir Markota, predsjednik Udruge voćara Hrvatske, kazao je da, koliko mu je poznato, u Italiji strojevi automatski sortiraju jabuke.

“Nisam epidemiolog ni doktor, no što se tiče sortiranja voća, i kod automatskih sortiranja ima dodira s rukama i sigurno da u jednom procesu pakiranja dolazi do dodira jabuka rukama. Inače, inspekcija Ministarstva poljoprivrede procjenjuje potencijalnu opasnost robe koja se stavlja na tržište cijele Europe. Procjenjuju stupanj potencijalne opasnosti tako da bi oni izdali neku preporuku da se voće iz Italije ne smije konzumirati”, rekao nam je Markota.

Konzum na akciji ima jabuke iz Italije. Možete li se zaraziti ako ih kupite?

Tvrtka koja je najveći izvoznik jabuka iz Hrvatske objasnila kako se one pakiraju

Razgovarali smo i s Kristinom Zdunić iz tvrtke Rabo u Donjem Miholjcu, koja je najveći hrvatski izvoznik jabuka. Između ostalog, izvoze i u Italiju, Veliku Britaniju, Saudijsku Arabiju i brojne druge zemlje. Objasnila nam je na koji način se voće pakira i s kakvim se problemima susreću radi koronavirusa.

“Automatika nije robotika, plodovi se uranjaju u bazen i onda idu na sortiranje, finalni moment je pakiranje. Tu se koriste i ruke, neki nose rukavice, neki ne jer to nije propisano nikakvim pravilnikom. U principu se koriste jednokratne rukavice. Talijani pogotovo imaju sve automatizirano, imaju jake mašine koje sve automatski zapakiraju. Sad je stvar samo imaju li neku korekciju rukom, npr. ako je plod krivo okrenut pa ga moraju ručno ispraviti”, kazala nam je Kristina Zdunić.

Problemi zbog koronavirusa

Navodi kako njihova firma puno izvozi u Italiju te imaju velikih problema zbog koronavirusa i boji se kako će to utjecati na sve gospodarstvenike.

“Jako puno radimo i s Velikom Britanijom, s Londonom smo stalno na vezi. Tamo se već događa da farme koje imaju velike voćnjake, zbog sumnji na koronu, zatvaraju svoja gospodarstva. Od tih farmi ne smiju više uzimati voće. Bit će problema za nas gospodarstvenike, bojim se u kojem smjeru sve ide. Recimo, trebam poslati nekog vozača u Italiju i onda par tjedana ne mogu računati na tog vozača. Prošli tjedan je naš vozač išao u Italiju i po povratku se morao prijaviti na granici i nakon toga je dobio naputak da 14 dana mora biti u samoizolaciji. A jedan kamion robe koja nam ide za Italiju nam pokrije gotovo mjesečnu plaću za radnike. Mi smo najveći hrvatski izvoznik jabuka i vidimo da po Europi najviše kreću problemi. Ako dođe do zabrana izvoza, onda smo tek u problemu”, kazala je na kraju.

Na kraju svega možemo zaključiti kako, iako se sve sortira automatski, postoji mogućnost da tijekom tog procesa dođe do kontakta s rukama, ali kako epidemiolozi navode, ne postoji strah za konzumaciju tih proizvoda ako se isti dobro operu, kao i same ruke.

index.hr

Share via
Copy link