BiH

Suprug umrle porodilje: Neko će odgovarati za Belminu smrt

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona objavilo je dio nalaza obdukcije rađene nakon smrti 20-godišnje porodilje Belme Isić iz Srebrenika koja je umrla 9. marta. Dan prije na svijet je donijela sina, a obdukcijom je utvrđeno da je smrt nastupila usljed septičkog šoka koji je, najvjerovatnije, posljedica infekcije piogenom streptokokom grupe A.

Elmir i Belma Isić: Umrla dan nakon porođaja - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Elmir i Belma Isić: Umrla dan nakon porođaja FOTO: AGENCIJE

Jaki bolovi

– Tužilaštvo TK je odmah, na osnovu izjave muža preminule, formiralo predmet i u saradnji s MUP-om TK je izuzeta sva medicinska dokumentacija koja se odnosi na 20-godišnjakinju. Poduzimaju se sve istražne radnje i bit će izdate naredbe za potrebna medicinska vještačenja s ciljem utvrđivanja okolnosti koje se vezuju za smrt porodilje. Također, bit će saslušane sve osobe koje imaju neposredna ili posredna saznanja o ovom događaju – kazao je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Tragičnu vijest o smrti supruge na društvenim mrežama je podijelio Elmir Isić. Naveo je kako je njegova supruga imala jake bolove, ali da zaposlenici Klinike za ginekologiju i akušerstvo nisu poduzeli ništa kako bi joj pomogli.

Tada je Isić najavio i tužbu protiv nadležnih. Pokušali smo jučer kontaktirati Elmira Isića, ali on nije odgovarao na naše poruke. Na društvenim mrežama je objavio kako od tužbe ne odustaje te da će za smrt njegove supruge neko morati odgovarati.

Mišljenje komisije

Direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Vahid Jusufović kazao je kako je formirana peteročlana komisija koja je saslušala 20 zaposlenika koji su radili na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u vrijeme prijema, poroda i nakon poroda Belme Isić. Komisija će menadžmentu UKC-a Tuzla dostaviti svoje mišljenje o ovom slučaju.

Najrigoroznije kazne

Jusufović je najavio da će, ukoliko se utvrdi odgovornost, tražiti najrigoroznije kažnjavanje zaposlenika Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Najavio je i saniranje stanja u ovoj organizacionoj jedinici UKC-a Tuzla, u kojoj su, kako tvrdi, već 30 godina prisutni problemi, piše Avaz.

Share via
Copy link