Donji VakufSrednja Bosna

U Donjem Vakufu proglašeno stanje nesreće

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

 

Stanje nesreće zbog moguće pojave koronavirusa (COVID – 19) proglašeno je danas na teritoriji općine Donji Vakuf.

Odluku je donio općinski načelnik Huso Sušić, na prijedlog Štaba civilne zaštite (ŠCZ) u tome gradu, s ciljem preveniranja pojave i širenja zaraze uzrokovane koranavirusom.

Naloženo je općinskim službama, javnim ustanovama i preduzećima, te rukovodstvima mjesnih zajednica da se stave na raspolaganje ovome štabu koji će, u slučaju da to zatreba, angažirati i posebne službe zaštite i spašavanja, kao i pravne i fizičke osobe, radi pružanja pomoći stanovništvu.

Odlukom je definirano da se troškovi, nastali tokom provođenja akcije zaštite i spašavanja ljudi na ugroženom području, pokriju iz sredstava naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u općinskom budžetu za ovu godinu, te drugih finansijskih izvora u skladu s važećim propisima.

 

Općina Donji Vakuf osigurala je i određenu količinu zaštitnih maski iz pogona Modne konfekcije „Slovenka“, koje će od sutra biti besplatno dijeljene građanima.

Štandovi s maskama nalazit će se na nekoliko lokacija u gradu, a podjelu prve količine od hiljadu komada, vršit će volonteri Crvenog križa i Omladinske banke iz toga grada. 

Share via
Copy link