Srednja Bosna

U SBK nema novozaraženih, u izolaciji preko 1.900 osoba

Nema novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Srednjobosanskom kantonu (SBK) i, u ovom trenutku, situacija je prilično stabilna, izjavio je u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK-a Sead Karakaš.

U tom kantonu u samoizolaciji je 1.912 osoba, a među njima i one koje su bile u kontaktu sa zaraženim muškarcem iz Novog Travnika, koji je 11. marta sudjelovao na proslavi u kompaniji “Igman” u Konjicu.

– Jučer smo imali četiri slučaja koja su nam bila sumnjiva, a na sreću, testovi su bili negativni. Jutros ide pet novih uzoraka prema Sarajevu i vidjet ćemo rezultate – istaknuo je Karakaš.

Naglasio je da je tokom protekle noći hospitaliziran mladić iz Novog Travnika, s povišenom temperaturom i otežanim disanjem, a test je pokazao da je i on negativan na koronavirus.

– Tokom noći smo uzeli uzorak i poslali u KCUS, te smo jutros u četiri sata dobili rezultata da je negativan – naglasio je.

Karakaš je istaknuo da je teško prognozirati daljnju situaciju, istaknuvši da se stanje u BiH usložnjava.

– Samim tim, to se očekuje i kod nas. Maksimalno smo angažirani i sada najviše očekujemo od građana jer nijedan zdravstveni sustav, niti vojska epidemiologa, ne može ovo zaustaviti. Samo građani koji se drže preporuka – istaknuo je on.

Prema podacima Kriznog stožera Federalnog minisatarstva zdravstva, do sada su u SBK-u testirane 24 osobe, a jedna od njih je pozitivna na koronavirus.

Share via
Copy link