Srednja Bosna

Od proglašenja prirodne nesreće prepolovljeni budžetski prihodi u SBK

Od proglašenje prirodne nesreće, prepolovljeni su prihodi u budžetu Srednjobosanskog kantona, te Vlada razmatra načine njegovog rebalansa, izjavila je ministrica finansija SBK Mirjana Plavčić.

Za tri mjeseca, prihodi su manji za deset posto, a u zadnjih 12 dana oni su prepolovljeni. Vlada je odlučila da idemo u proceduru izmjene budžeta, ali ne smijemo žuriti. Ne smijemo reći smanjit ćemo prihode deset ili 20 posto, a podaci možda pokažu da to smanjenje treba biti 50 posto. Moramo biti svjesni da je cilj prije svega sačuvati zdravlje, a nadamo se za mjesec, dva ili tri, ne znamo koliko će ovo trajati, imat ćemo vjerodostojnije pokazatelje i moći ćemo donijeti konkretnije mjere – izjavila je Plavčić novinarima u Travniku.

Kako je dodala, razmatraju se mogućnosti ušteda, pa je razgovarano i o smanjenju plata zaposlenima u javnom sektoru.

Sve je u igri i o svemu smo razgovarali. Prostora za uštedu ima, od materijalnih troškova, službenih putovanja, goriva, dnevnica, do drugih usluga. Evo Ministarstvo finansija je planiralo krečenje prostorija ove godine. To može čekati i predložit ću preraspodjelu tih sredstava u korist budžetske reserve – naglasila je Plavčić.

Ministrica Plavčić ističe da je borba protiv koronavirusa trenutno prioritet Vlade, te da je, kroz budžetska izdvajanja i fondovska sredstva, u tu svrhu izdvojeno dva miliona maraka.

Share via
Copy link