BiH

Nema zabrane kretanje tokom vikenda u FBiH

Federalni štab civilne zaštite u Sarajevu na današnjoj sjednici nije donio naredbu o zabrani kretanja građanima tokom vikenda, iako je ovu mjeru predložilo federalno Ministarstvo zdravstva.

Prema naredbi Federalnog štaba, poljoprivrednu djelatnost na prostoru Federacije BiH mogu nesmetano da obavljaju poljoprivredni proizvođači koji vrše proljećnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prevoznim sredstvima za prevoz pčelinjih društava, opreme i materijala, te da vrše prevoz poljoprivrednih proizvoda.

Oni su izuzeti iz ranije donesenih naredbi, kao i trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare.

Na današnjoj sjednici Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH razmatrane su dodatne mjere s ciljem očuvanja radnih mjesta, a na bazi inicijative koju je uputilo Udruženje poslodavaca FBiH u kojoj su predložene izmjene Zakona o radu i drugih propisa.

Cilj ovih izmjena jeste omogućiti poslodavcima da primjenjuju naredbe kriznih štabova bez kršenja Zakona o radu, kao i prilagođavanje poslovanja tokom stanja prirodne nesreće proglašenog od Vlade FBiH, a kojeg ovaj zakon u sadašnjem obliku ne poznaje.

Predložene izmjene imaju za cilj da omoguće poslodavcima i radnicima fleksibilniji način upućivanja na godišnji odmor, utvrđivanja radnog vremena, preraspodjele radnog vremena tokom sedmice, korištenje plaćenog i neplaćenog odsustva, takozvanog rada od kuće, a sve s ciljem očuvanja radnih mjesta, saopšteno je iz Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju posljedica pandemije u FBiH.

Share via
Copy link