BiH

Kokotić cvijet: savjeti za uzgoj kokotića

Kokotić nije samo cvijet koji se ističe po svojoj ljepoti. On također pomaže u liječenju mnogih zdravstvenih tegoba kao što su liječenje rana, očnih bolesti ili simptoma astme

Kokotić je specifični ukrasni cvijet koji često možemo vidjeti na livadama i u vrtovima. Ova trajnica je iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae), a danas razlikujemo preko 400 različitih vrsta ove biljke.

Cvijet kokotić je trajnica koja samoniklo raste. Možemo ga prepoznati po formiranim uspravnim grozdovima, a najčešće dolaze u nijansama plave ili ljubičaste boje. Nešto rjeđe možemo pronaći kokotiće u ružičastoj i bijeloj boji. Može narasti poprilično visoko, od 80 pa do 250 centimetara.

Šareni cvjetovi kokotića mogu biti jednostavni ili dupli, a nalaze se na izrazito debeloj stabljici. Postavljeni su tako da je mnoštvo malih cvjetova postavljeno jedan do drugoga, što pridonosi zaista posebnom izgledu. Cvjeta od samog početka ljeta pa sve do kraja jeseni.

Što se tiče sadnje kokotića, važno je znati da ova trajnica posebno obožava sunce. Upravo zbog toga potrebno ga je saditi na rubnim gredicama, a najbolje uspijeva na sunčanim i toplim prostorima. Korijen bi trebao biti u hladu, a biljka uvijek zaštićena od vjetra.

Kokotić zahtijeva hranjivo, humusno i dobro drenirano tlo koje je potrebno redovito prihranjivati. Prihranjivanje se obavlja svaka dva do tri tjedna, ovisno o vremenskim uvjetima. Što se tiče zalijevanja, kokotić nije prezahtjevan te ga je potrebno umjereno zalijevati tek toliko da bi zemlja uvijek bila relativno vlažna.

Međutim, kokotić nije samo ukrasni cvijet koji uljepšava naše vrtove. Već je od davnih dana poznato da ova biljka ima ljekovita djelovanja zahvaljujući kojima pomaže kod brojnih zdravstvenih problema. Često se koristi za čišćenje organizma, liječenje očnih bolesti, pomoć kod problema astme te nametnika u kosi.

Share via
Copy link