BiH

Snowden upozorava da vlade koriste koronavirus za izgradnju “arhitekture opresije”

Snowden upozorava da vlade koriste koronavirus za izgradnju “arhitekture opresije”

Suosnivač VICE-a Shane Smith intervjuirao je poznatog američkog zviždača Edwarda Snowdena u novoj seriji “Sklonište na mjestu”, “Prihvatilište na mjestu”. Snowden danas živi u izbjeglištvu u Rusiji, nakon što je US vlada za njim raspisala potjernicu širom svijeta.

Budućnost je možda nepredvidiva, ali globalne pandemije nisu. Ne postoji niti jedna vlada na planeti koja nije više puta upozorena da će virusna pandemija progutati svijet, uzrokujući  smrti i ekonomske poremećaje.

No ipak se većina nije uspjela pripremiti za novi koronavirus.

„Svaki akademik, svaki istraživač znao je da to dolazi“, kaže poznati zviždač Edward Snowden u ekskluzivnom intervjuu sa suosnivačem VICE-a Shaneom Smithom.

“Ipak sada kad  nam je konačno zatrebao, državni sustav nas je sada iznenadio.  Propao je.”

Snowden je prvi gost u novoj seriji “Sklonište u mjestu” koja je u četvrtak u 22 sata na VICE TV-u debitirala na EST-u , a tematizira globalni odgovor na COVID-19 i njegov trajni utjecaj u cijelom svijetu.

Smith će s mnoštvom mislilaca iz znanosti, zabave, ekonomije i novinarstva razgovarati o tim temama, kao i o načinu preživljavanja karantene.

U intervjuu vođenom iz Smithovog doma u Santa Monici tijekom videorazgovora, dvije teme su se odnosile na nedostatak spremnost za globalnu pandemiju, koliko dugo će ovo biti prijetnja čovječanstvu i hoće li se moć koju predajemo globalnim vođama vratiti  čovječanstvu kao bumerang.

Smith: Zašto se čini da smo tako loše pripremljeni?

Snowden: Ništa više nije moguće tako lako predvidjeti , u svijetu u kojem  živimo jedan nad drugim u prepunim i zagađenim gradovima, kao  pandemiju. I svaki akademik, svaki istraživač  znao je da to dolazi. Čak i  obavještajne agencije, mogu vam reći iz prve ruke, su znale, jer su čitali izvješća koja su planirala za pandemije.

Ponovno autokratski režimi bolje se nose s ovim stvarima nego demokratcije?

Ne mislim tako. Mislim, postoje argumenti da Kina može učiniti ono što Sjedinjene Države ne mogu. To ne znači da je ono što rade ove autokratske zemlje zapravo učinkovitije.

Ako gledate zemlje poput Kine, gdje se čini da su  virus obuzdali, koliko možemo vjerovati da su ti brojevi zapravo istiniti?

Mislim da ne možemo. Vidimo kako kineska vlada odnedavno radi na protjerivanju zapadnih novinara upravo u trenutku kad su  nam potrebna vjerodostojna neovisna saznanja u ovoj regiji.

Čini se da je [coronavirus] možda najveće pitanje moderne ere oko građanskih sloboda, oko prava na privatnost. Ipak, ovo pitanje nitko ne postavlja.

Kako se autoritarnost širi, kako se zakoni o izvanrednim situacijama šire, dok žrtvujemo svoja prava, mi također žrtvujemo svoju sposobnost zaustavljanja tranzicije u manje liberalni i manje slobodan svijet. Vjerujete li doista da će prvi val, potom drugi val, potom 16. val koronavirusa  dugoročno biti  zaboravljeni kao  sjećanje, da se mogućnosti naučene iz ovog iskustva neće zadržati? Da se ti skupovi podataka više neće čuvati? Bez obzira kako će ići borba s koronom, ono što se gradi, čuva i analizira je arhitektura ugnjetavanja.

Cijeli intervju pogledajte u četvrtak u 22 sata na VICE TV-u ili skinite epizodu naknadno na VICEtv.com .

Share via
Copy link