BiH

Radončić: Migrante planiramo deportovati, BiH nije parking za Evropu

“Moj stav je precizan, ja sam jučer direktoru Službe za poslove sa strancima Slobodnu Ujiću uputio zahtjev da mi se popiše 9 – 10 hiljada ilegalnih ekonomskih migranta da vidimo kako da ih deportujemo iz BiH. Da vidimo ko pristaje na dobrovoljnu deportaciju i šta da radimo s hiljadama onih koji ne žele pokazati pasoš da vidimo ko su oni. To je ogroman sigurnosni problem, to ruši život naših građana”, kazao je Radončić.

Istakao da je da se sada neće se baviti izbjeglicama iz Sirije jer je to drugi problem koji treba riješiti. Tvrdi i da je svjestan odluka o deportaciji neće dopasti nekim zemljama Evropske unije, ali to nikako ne znači da je BiH nehumana.

“Svi ti migranti dolaze iz zemalja koje su bogatije od BiH i moraju biti deportovani. Neka nam umjesto novca da ih držimo ovdje, EU da novac da ih deportujemo. Nismo nehumani, ali sad ćemo imati 40 – 50 hiljada nezaposlenih, a držimo 10.000 migranata koji čekaju da BiH bude parking za Evropu, neće moći”, istakao je Radončić.

Naveo je i da Ministarstvo sigurnosti BiH smatra da svaka kantonalna vlada treba brinuti o migrantima, te da Unsko-sanskom kantonu neće dati nikakvu pomoć za smještaj migranata u kampu Lipa jer je plan ministarstva da oni napuste BiH, prenosi Klix.

Share via
Copy link