BiH

Ugledni liječnik objavio ’10 istina’ o koronavirusu: Katastrofa tek slijedi

Foto: Screenchout

Javnozdravstveni liječnik i bivši direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Tom Frieden, govorio je pred Odborom za raspodjelu saveznih financijskih sredstava američkog Kongresa o odgovoru te zemlje na pandemiju novog koronavirusa te iznio ’10 jednostavnih istina’, piše CNN.

‘U mojih 30 godina rada, još nikada nisam vidio ovako nešto’, kazao je Frieden koji sada obnaša funkciju predsjednika organizacije ‘Resolve to Save Lives’ (‘Odlučni da spasimo živote’). ‘Ovo je zastrašujuće. Ovo je bez presedana.’

Ovo je tih 10 istina:

1. ‘U New Yorku je situacija teška’

‘Čak i sada kad se broj umrlih smanjuje, imamo dvostruko veći broj smrti od Covida-19 nego što je ukupan broj smrti od svih drugih uzroka zajedno nekog uobičajenog dana’, rekao je Frieden. New York ima najveći broj smrtnih slučajeva od svih drugih država. Od 321.192 zaraženih, umrlo je 25.231 osoba, prema podacima Instituta Johns Hopkins. Samo u gradu New Yorku umrlo zabilježeno je 173.288 oboljelih, 43.676 hospitaliziranih i 13.938 umrlih.

2. ‘Ovo je tek početak’

Stručnjaci John Barry i Marc Lipsitch objavili su novu studiju koja predviđa da bi pandemija koronavirusa mogla potrajati još dvije godine te da bi situacija mogla postati i gora nego je sada.

3. ‘Podaci su vrlo moćno oružje protiv virusa’

Frieden je objasnio da podaci koji se koriste za motrenje trendova mogu pomoći u širenju zaraze. Podaci, kaže Friedman, mogu pomoći da sporadični slučajevi zaraze ne prerastu u epidemiju. Epidemiolog sa Sveučilišta Stanford, doktor John Ioannidis, tako je zahvaljujući podacima koji su se nedavno pojavili ustanovio da su infekcije koronavirusom češće nego se isprva mislilo te da je rizik od umiranja za prosječnu osobu niži od početnik projekcija.

4. ‘Moramo zaustaviti virus’

I dok su mjere ostanka kod kuće usporile širenje virusa i izravnale krivulju u državama poput New Yorka i Kalifornije, virus se nastavlja širiti ostatkom zemlje brzinom od otprilike 30.000 novih slučajeva dnevno. S odlukom mnogih država o relaksaciji restrikcija, povećava se opasnost od zaraze. Zbog toga je jako važno obuzdati virus jednom kad se krivulja počne izravnavati, smatra Frieden.

5. ‘Moramo naći ravnotežu’

Ekonomija ne mora biti ići na štetu zdravstvenog sustava. Doktor Frieden kaže kako je neophodno pronaći ravnotežu između ponovnog pokretanja ekonomije i dopuštanja virusu da ponovno podivlja. Model s Instituta za metriku i procjene u zdravstvu Sveučilišta Washington objavilo je revidiranu procjenu prema kojoj bi od koronavirusa do kolovoza moglo umrijeti 134.000 Amerikanaca u što su uračunate i posljedice otvaranja država. Izvještaj CDC-a koji je objavio i New York Times upozorava da bi dnevni broj umrlih do 1. lipnja mogao doseći i 3.000 ljudi.

6. ‘Zaštitimo heroje s prve linije’

‘Moramo zaštititi zdravstvene radnike i zaposlene u drugim neophodnim službama, odnosno oni koji su u ovom ratu na prvoj liniji obrane’, kaže Frieden. Prema procjenama CDC-a, koronavirusom je zaraženo više od 9.200 zdravstvenih radnika. Najugroženiji su oni koji rade u bolnicama, a često se susreću i s nedostatkom zaštitne opreme i prijeko potrebnih N95 maski za lice.

7. ‘Moramo zaštititi najugroženije’

Osam od deset prijavljenih smrti od koronavirusa odnosi se na starije od 65 godina, kronične bolesnike i one s kompromitiranim imunološkim sistemom. ‘U našim svakodnevnim životima uvijek se borimo s patogenima’, kazao je doktor Sanjay Gupta, CNN-ov suradnik za medicinska pitanja. ‘Većinu vremena toga niste ni svjesni. No ako imate neku bolest, onda bi borba protiv koronavirusa za vas mogla biti pravi izazov. Možda ćete razviti groznicu, imati kratak dah ili kašljati više od nekoga tko nema neki već postojeći zdravstveni problem.’

8. ‘Vlade i privatne kompanije moraju raditi zajedno’

‘Vlade i tvrtke moraju uložiti zajedničke napore čim je prije moguće i konstantno ulagati u testiranje i distribuciju cjepiva’, kaže Frieden. Doktor Anthony Fauci, čelnik Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti’, kazao je u ožujku da će cjepivo možda biti dostupno za 12 ili 18 mjeseci. No stručnjaci su skeptični. ‘Mislim da se još nikada nije dogodilo da cjepiva stignu do industrijske proizvodnje u tako kratkom roku’, rekao je doktor Amesh Adalja iz Instituta Johns Hopkins. ‘razvoj cjepiva obično se mjeri u godinama, a ne u mjesecima.’ U međuvremenu su u Velikoj Britaniji počele testiranja cjepiva na ljudima.

9. ‘Ne smijemo zanemariti niti ostale bolesti osim Covida-19’

I dok je pandemija novog koronavirusa preplavila mnoge bolnice oboljelima od Covida-19, ljudi nisu iznenada postali imuni na sve ostale bolesti. Mnogi zahvati su odgođeni i brojni pacijenti čekaju kad će moći nastaviti sa svojim tretmanima. Mnogi su i uplašeni uopće dolaziti u bolnicu dok traje epidemija.

10. ‘Pripremljenost je najvažnija’

‘Nikad više (se ne smije dogoditi ovako nešto, op.u.)’, kazao je Frieden. ‘Neizbježno je da će i u budućnosti biti epidemija. No nije neizbježno da nastavimo biti ovoliko nepripremljeni.’

vecernji.ba

Share via
Copy link