Srednja Bosna

ZBOG SMANJENJA PLATA Svi radnici firme Olip d.o.o Bosna napustili radna mjesta

Radnici firme Olip u Donjem Vakufu, koji su radili sve vrijeme dok je bila proglašena pandemija koronom virusom, jutros su odlučili napustiti svoja radna mjesta zbog smanjenja plata u iznosu od 100 KM. Radničke plate koje su već ionako u prosjeku odavno bile mizerne u odnosu na potrošačku korpu, sada dolaze na jedan katastrofalan iznos za koji više ne vrijedi ni raditi.
Smanjenje plata prijavili su nam i radnici iz istoimene firme u Travniku.

Već smo čuli i priče od pojedinih radnika kako i drugi privatnici, vlasnici pojedinih firmi, nakon uplačenih plata, traže da se dio novčanih sredstava njima lično, odnosno u firmu, vrati u kešu. Radnicima nije dozvoljeno javno pričati o tome jer im prijeti otkaz.

Da li je to rješenje ”šuti i neka te svi gaze, i kao čovjeka i kao radnika”, dok su firme poput ovih u Donjem Vakufu jedne od najuspješnijih po profitu u SBK, što dokazuje iz godine u godinu njihovo dobro poslovanje.

Pozivamo sve javne institucije da djeluju! Pozivamo da se zaštite radnici i radnička prava! Radnici su ti koji održavaju da ova država funkcioniše.

Radnici već odavno ne mogu opstati i živjeti od minimalca a govori se o prosjeku plate u iznosu većem od 900 KM. Radnici znaju da je to laž jer te novce u tom iznosu nikada nisu vidjeli u radničkim platama. Radnički život u ovoj zemlji na ovakav način, više nema smisla.

Tekst prenesen sa Facebook stranice ”Travnik srce Bosne”.

Share via
Copy link