KreševoSrednja Bosna

Bingov zoološki vrt u Tuzli postao je novi dom medvjedićima iz Kreševa

Bingov zoološki vrt u Tuzli postao je novi dom medvjedićima iz Kreševa

Kako su kazali iz kompanije Bingo, dva medvjedića su dobrog zdravstvenog stanja, ali u svom prirodnom staništu ne mogu preživjeti bez majke koja je uginula uslijed teških tjelesnih povreda koje je zadobila najvjerovatnije od mužjaka.

“Mladi medvjedi su u dobrom stanju i danas smo ih smjestili u najbolji Zoološi vrt koji trenutno imamo u državi. Ovo je drugi put da udomljavamo medvjediće koji su se našli u ovakvoj situaciji. Radi se o reprezentativnom objektu i sreća je što znamo da će medvjedići ovdje imati konstantnu brigu i veterinarski nadzor. Zahvaljujem Semiru i Stjepanu, uposlenicima šumske uprave iz Kreševa, koji su se brinuli o medvjedićima proteklih dana i po njima su ih i nazvali Sema (ženka) po Semiru i Pepo (mužjak) po Stjepanu-Pepi”, rekao je federalni inspektor za šumarstvo Muhamed Hodžić.

Semir i Stjepan su danas prisustvovali primopredaji medvjedića, te su mladunčadima dali prvi obrok u novom domu, a Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga Binga istakla je da su u Zoo vrtu potpuno spremni za nove stanovnike.

“Kada nam je inspektor javio da će medvjedići doći u naš zoološki vrt, brzo smo sve organizovali i pripremili smo jednu od velikih medvjeđih nastambi. Svjesni smo da je za medvjediće najbolje da odrastaju u svom prirodnom staništu, ali i da to u ovom slučaju nije moguće, te da bez majke ne bi preživjeli. Nažalost, naša zemlja nema ustanovu koja se može brinuti o životinjama koje se zadese u ovakvoj situaciji. Prije tri godine na isti način nam je dodijeljen i medo Šiško, koji je pronađen u Rakitnom. Naš tim će učiniti sve da i ovi medvjedići budu zbrinuti na najbolji mogući način. U narednom periodu medvjedići neće biti u vanjskim nastambama kako bi se što prije prilagodili”, istakla je Tatjana.

Zoo vrt kompanije Bingo otvoren je prije četiri godine i nalazi se nadomak Tuzle. Trenutno u njemu ima 39 životinjskih vrsta sa više od 350 životinja. Najveća atrakcija su lavovi kojih trenutno ima devet. Od sada će i četveročlano društvo medvjeda (Maja, Šiško, Pepo i Sema) također osvajati simpatije posjetilaca.

Osim životinja, u sklopu zoo vrta ima i restoran Ringišpil, zatvorena igraonica, tri vanjske igraonice, prostrano šetalište, park sa lijepom ljetnom vegetacijom, teren za mali nogomet i mnoštvo drugih zabavnih sadržaja za djecu. Iz kompanije ističu da je ovaj zoološki vrt njihov poklon Tuzli, piše Klix.ba.

Share via
Copy link