BiH

TEGELTIJA: Prijetnje smrću glavnoj tužiteljici rezultat su linča zbog afere “Respiratori”

Predsjednik Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH Milan Tegeltija najoštrije je osudio prijetnje smrću koje je dobila glavna državna tužiteljica Gordana Tadić i njezina obitelj nakon što se našla na meti kritika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i drugih organizacija bliskih ovoj stranci. Tegeltija u intervjuu za Večernji list BiH ističe kako je takvo što neprihvatljivo te je izrazio očekivanje kako će se sve temeljito istražiti, a Tužiteljstvo nastaviti neometano raditi svoj posao, kako u rasvjetljavanju afere “Respiratori” tako i drugih kaznenih djela.

Kako komentirate činjenicu da je glavna državna tužiteljica dobila prijetnje smrću, kao i cijelu medijsku harangu koja je stvorena oko posljednje afere s respiratorima?

Ja sam sinoć (nap. a nedjelja) dobio informaciju da je glavna državna tužiteljica dobila prijetnje smrću, kao i njezin sin, dakle članovi njezine obitelji. Odmah nakon toga razgovarao sam s ministrom sigurnosti, gospodinom Radončićem, gdje sam odmah zatražio da se primijene sve radnje u zaštiti glavne državne tužiteljice i članova njezine obitelji. Po informacijama koje imam, to se odmah dogodilo.

Kako pak komentirate te napade gdje se izravno upiralo prstom u samu glavnu tužiteljicu?

Prijetnje su samo posljedica. One nisu došle same po sebi, nego kao rezultat javnog linča koji se događa nekoliko dana bez ikakva prekida. To su više nego očigledna targetiranja, etiketiranja, kako glavne tužiteljice Bosne i Hercegovine tako i tužitelja u predmetu nabave respiratora u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ja, naravno, ne želim niti mogu prejudicirati ishod te istrage. Ne želim na bilo kakav način osporavati presumpciju nevinosti koja vrijedi za svakoga, uključujući premijera Federacije BiH. Međutim, ovo što se događa nekoliko posljednjih dana netolerantan je i, rekao bih, jako opasan pritisak na pravosudne institucije Bosne i Hercegovine, a posebno na Tužiteljstvo BiH. Sve se to očito radi u cilju opstrukcije te istrage kako bi se ishodovale određene odluke u pravosudnim institucijama koje bi odgovarale političkim strukturama. U biti, prijeđena je granica i radi se o nečemu što je apsolutno nedopustivo i neprimjereno u demokratskom društvu.

Posebno je u javnim istupima prednjačio predsjednik vodeće bošnjačke stranke – Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović koji je ustvrdio kako se glavna tužiteljica Gordana Tadić obračunava s Bošnjacima, a štiti Srbe i Hrvate. Je li to zapravo istina?

Upravo je to ono što sam maloprije rekao da je nedopustivo. Znači, ovdje su se glavna državna tužiteljica i postupajući tužitelji gotovo proglasili državnim neprijateljima, neprijateljima jednoga naroda. Na taj način oni su na udaru svih onih koji slušaju takvu vrstu politika. I nije isključeno da se u onima koji su sljedbenici takvih vrsta politika pronađu ljudi koji će u tome uvjerenju pokušati izvršiti prijetnje i, ne daj Bože, pokušati ih realizirati. I odgovor na vaše pitanje – naravno kako se ne radi o tome za što se optužuju tužitelji. Oni rade svoj posao i sasvim sam siguran kako će, unatoč svim pritiscima, svoje tužiteljske odluke donositi na temelju prikupljenih dokaza. Međutim, ponavljam, ovdje se očito radi o svojevrsnom targetiranju i etiketiranju kako bi se glavnu tužiteljicu i tužitelje omalovažilo. To u konačnici ima za cilj pokušati problematizirati sve odluke ovoga tužiteljstva. Sutra, kakva god odluka bude, u dijelu će se javnosti zbog takvih izjava pokušavati stvarati dojam kako se radi o odluci donesenoj pod političkim pritiskom. Unatoč svemu, ja sam posve uvjeren kako će glavna državna tužiteljica i postupajući tužitelji uspjeti iznijeti teret. Iako, ponavljam, radi se o velikom i neprihvatljivom pritisku. Nijedan tužitelj ni u jednoj demokratskoj zemlji ne bi smio biti izložen takvim pritiscima.

Postoji li, po vašem mišljenju, kaznene odgovornosti s crtanjem mete na čelu tužiteljima ili da usporedimo – da se ovo dogodilo u Srbiji ili Hrvatskoj, bi li bilo koji predsjednik stranke prošao bez sankcija?

S obzirom na poziciju na kojoj se nalazim, ja uistinu ne mogu govoriti o kaznenoj odgovornosti. To je nadležnost institucija sustava, policije, Tužiteljstva… pa neka se one bave time i procjenjuju radi li se o kaznenom djelu. Međutim, sasvim je sigurno, i ovo što govorim ne ulazi u domenu kaznenog postupka, da ovakve izjave nisu primjerene u društvu u kojemu postoji demokratska podjela vlasti. Nisu primjerene društvu u kojemu su tužitelji i suci osobe koje su slobodne raditi svoj posao na temelju ustava i zakona. Oni ga upravo tako rade, ali, s druge strane, dobivate reakciju onih koji se deklarativno zalažu za borbu protiv korupcije. No, kada su u pitanju njihovi članovi i njima bliski ljudi, onda se ide s ovakvim etiketiranjam, prozivanjem određenih tužitelja ili bilo koje druge pravosudne institucije. Sve to radi se u cilju omalovažavanja i diskreditiranja institucija. Najlakše je to upakirati sa zaštitom nacionalnih interesa iako to zapravo nema nikakva smisla. Jednostavno, to nema nikakve veze s istinom.

SDA je pokrenuo inicijativu za smjenu glavne državne tužiteljice. Hoćete li postupati po tome zahtjevu i kakav je vaš stav?

SDA nije ovlašten pokretati takve inicijative. Uopće ne razmišljamo o tome. O tome se ne može zapravo ni ozbiljno razgovarati. To je nešto što uopće nije predmet ikakva razmatranja Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH.

Kako komentirate činjenicu da nijedno strano veleposlanstvo ili međunarodne organizacije nisu uopće reagirali na prijetnje smrću glavnoj državnoj tužiteljici, a prije su komentirali sve i svašta. Što vam to govori?

Nisu to samo prijetnje smrću, nego cijela situacija koja je počela od petka. No, valja reći kako nitko od njih nije obvezan reagirati. Imajući na umu njihovu praksu reakcija u sličnim situacijama, očekivalo se da se čuje njihov glas. To je izostalo za sada. Ja iskreno ne pozivam bilo koga da reagira, jer je ovo država Bosna i Hercegovina i ona treba samostalno donositi odluke i rješavati svoje probleme. No, posve sam siguran da nema nitko, tko je iole objektivan, tko neće primijetiti opasan politički pritisak na pravosuđe u Bosni i Hercegovini.

Niste izravno uključeni, ali se u javnosti iz redova Stranke demokratske akcije i njima bliskih organizacija moglo čuti kako je bilo kršenja prava, političkog montiranja u predmetu “Respiratori”. Imate li informacije je li se prema osumnjičenima postupalo sukladno zakonu?

Ja zaista ne mogu komentirati detalje kaznenog predmeta, a osobito detalje istrage, jer mi nisu poznati. No, valja reći kako je Sud Bosne i Hercegovine donio odluku u kojoj je potvrdio postojanje osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili kaznena djela. Određene su im mjere zabrane, a istraga se nastavlja voditi. Sud nije našao bilo kakva kršenja prava osumnjičenih. Ja ne želim prejudicirati daljnji tijek postupka i ne mogu ih komentirati. Ovdje imamo konkretnu, živu kaznenu istragu. Imate činjenicu da se zahtijevalo određivanje mjere pritvora, da Sud BiH nije izrekao mjere pritvora nego zabrane.

Prema tome, ne vidim da iz odluka nadležnih institucija postoji bilo kakvo kršenje prava.

Share via
Copy link