BiH

BANKE PONOVNO UVODE ‘CRNE LISTE’: Ako imate kredit, kreditne kartice, minus na tekućem… Ovo vas se itekako tiče

Poželite li prijeći iz jedne banke u drugu ili podići kredit, to više nećete moći bez da budete provjereni

Banke su opet počele s praksom razmjenjivanja podataka o klijentima i stanju njihovih kredita, a ponovno se uvode i takozvane crne liste s podacima onih koji ne podmiruju uredno svoje obaveze, javljaju Vijesti.hr. Takva praksa bila je prekinuta prije dvije godine zbog Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka.

Banke provjeravaju podatke kroz Osnovni sustav registra (OSR) pa sada prelazak iz jedne banke u drugu ili podizanje kredita neće proći bez provjere.

“Razmjenjivanje podataka služi boljem upravljanju kreditnim rizikom, u prošloj smo godini bili suočeni s velikom poplavom gotovinskih namjenskih kredita i svakako bi bilo bankama lakše da su imale u toj funkciji HROK kao podršku u upravljanju kreditnim rizikom”, rekla je viceguvernerka HNB-a Martina Drvar.

Sada se opet dijele svi podaci

Kroz posljednje dvije godine banke su provodile djelomičnu razmjenu informatičkim sustavom koji daje podatke o onima koji nisu u roku ispunili dospjele obveze. Sada opet dijele sve podatke koje moraju.

“Ti podaci se odnose na identifikaciju klijenta, iznos njegova duga i što je najvažnije na nepodmireni dug i broj dana koliko taj nepodmireni dug leži u određenoj instituciji”, objasnila je Drvar.

Građani većinom smatraju kako je kontrola zaduživanja dobra stvar. “To mi je ok da oni imaju uvid da se netko ne može zaduživati više nego smije”, rekla je jedna Zagrepčanka.

Moratorij štiti od ‘crne liste’

One koji su uzeli moratorij na otplatu kredita isti štiti od takozvane crne liste neplatiša. Moratorij je odobren zbog krize izazvane koronavirusom, a neotplaćivanje kredita sada vas ne šalje na crnu listu.

Građane kojima je odobrena odgoda plaćanja kredita banka će klasificirati kao uredne klijente u skladu s regulatornim okvirom HNB-a i smjernicama Europske agencija za nadzor banaka, poručuju iz Hrvatske udruge banaka.

Podaci koje razmjenjuju odnose se na sve što banke smatraju kreditima – minus na tekućem računu, razni gotovinski krediti, kreditne kartice, a gledaju se i one postojeće te otplaćene stavke, prenose Vijesti.hr.

Share via
Copy link