BiH

Traži se zabrana pušenja u Federaciji

Udruženje PROI s 39 članica Partnerstva za BiH bez duhanskog dima uputio je apel Kriznom stožeru Federalnog ministarstva zdravstva, Vladi FBiH i županijskim vladama, urgirajući na neophodnost poduzimanja hitnih mjera u vezi usvajanja zakonske regulative o kontroli duhana, kako bi se što više spriječili kobni ishodi uzrokovani trenutnom pandemijom COVID-19. ”Živimo u vremenu kada najveća briga za institucije sustava treba biti zdravlje ljudi. Briga o zdravlju i adekvatno ponašanje jedino mogu zaustaviti širenje koronavirusa”, navode iz ovih organizacija. Spomenuto udruženje i partneri pozvali su da se ”hitno zabrani pušenje na svim otvorenim i zatvorenim javnim mjestima, radnim mjestima, uključujući i elektronske duhanske proizvode i nargile, radi zaštite javnog zdravstva tijekom pandemije COVID-19”.

Navode da se provedba ove mjere mora posebno nadzirati u zdravstvenim ustanovama, javnim ustanovama, ugostiteljskim objektima, tržnim centima, sportskim objektima, te javnom prijevozu. Pozivaju da se potpuno ograniči upotreba nargila koja bi utjecala i na smanjenje društvenih okupljanja posebno kod mladih što bi dalje dovelo do manjeg širenja virusa.

Također, da se zabrani reklamiranje duhanskih proizvoda, uključujući elektronske duhanske proizvode i duhanske proizvode za zagrijavanje, na svim medijima, uključujući i internet kako bi se zaštitila djeca i mladi. Nadalje, kako navode iz ovih organizacija, potrebno je zabraniti duhanskoj industriji donacije i partnerstva s institucijama. Smatraju kako pri Ministarstvu zdravstva treba hitno uspostaviti besplatnu telefonsku liniju za prestanak pušenja koja je u ovom trenutku zaista neophodna, da bi se pušačima omogućio što lakši proces prestanka pušenja, te uključiti nevladin sektor u poduzimanje mjera za sprečavanje COVID-19.

”Prevalenca pušenja u BiH među najvećim je u Europi, a istraživanja pokazuju da više od 38 posto odrasle populacije konzumira duhanske proizvode. Bosna i Hercegovina trenutno je jedna od država s natprosječnim brojem novih slučajeva zaraze COVID-19 virusom na 100.000 stanovnika. Tijekom ove pandemije, želimo podsjetiti vladu da nikada nije bilo prikladnije vrijeme da zaštiti građane od duhanskog dima i podrži ih u naporima da prestanu pušiti. Usporedo je neophodno nastaviti s napretkom koji smo postigli u kontroli duhana i usvojiti efikasne zakone za kontrolu duhana, uključujući Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH. Vjerujemo da suradnjom i sveobuhvatnim i ozbiljnim mjerama, možemo kontrolirati ovu pandemiju”, priopćilo je Udruženje PROI.

Share via
Copy link