BiH

Život umirovljenika s najnižim primanjima postaje nepodnošljiv

Život umirovljenika s najnižim primanjima postaje nepodnošljiv
Dok je sva pažnja usmjerena na pandemiju koronavirusa, zdravstvo i izvještaje o broju oboljelih i umrlih, životni artikli gotovo iz dana u dan poskupljuju.

Rast troškova života sa svojim skromnim primanjima najviše osjete umirovljenici, kojima nije jasno kako se dopušta bogaćenje pojedinaca dok većina razmišlja kako da preživi od petog do petog u mjesecu.

Silne dažbine
Goraždanin Safet Kadrić ima 81 godinu i jedva krpi kraj s krajem. Kaže da, iako je zagazio u devetu deceniju, sve više razmišlja o odlasku iz BiH.

– Stisnulo nas je, umirovljenike pogotovo. Sa svake strane nas guši. Ja dva puta dnevno jedem, nemam za više i bolje. Penzioneri prvi plate silne dažbine koje su nam natovarile vlasti, pa onda što nam ostane za čorbu, kruh i krumpir, da bismo mogli preživjeti – govori ogorčeni Kadrić.

Gdje god krene, objašnjava, sačeka ga neki porez, od onog na kuću u kojoj živi pa do brojnih nameta pri registraciji auta.

Stotinu đavola moraš platiti. Sad smo mi puka sirotinja, bijeda. Da mi nije djece, ja bih crk’o od gladi. To je sramota. I predsjednika, i ministara u kantonu, i svih redom – kaže Kadrić.

Rešad Sijerčić poskupljenja primjećuje svakodnevno, posebno prehrambenih artikala.

– To ne može nitko obuzdati. Sramotno je da, kad ljudi nemaju plaće, ništa, oni dižu cijene. Pogledajte samo voće, kad je jabuka bila 3 ili 4 marke? Od korone bismo se nekako i spasili, ali ovi su gori od korone – kaže Sijerčić.

Kritično stanje
Predsjednik Udruženja umirovljenika u Goraždu Suljo Bekan kaže da čak i PVC zaštitne maske iz fabrike u Goraždu izlaze po cijeni od marku i po, a u prodavnicama koštaju tri i više maraka.

– Najavljeno povećanje mirovina od 2,8 posto je beznačajno jer je više od 60 posto umirovljenika u stanju socijalne potrebe. Na ivici gladi su i oni s većim primanjima, a o onima koji ih nemaju nikako da i ne govorim – ističe Bekan.

Prije pandemije penzioneri su živjeli teško, sada je situacija kritična, a svi najavljuju da će jesen biti još teža.

– Ako vam kažem da u Goraždu minimalnu mirovinu prima 3.177 umirovljenika ili 52,7 posto od ukupnog broja, sve vam je jasno. Korona je iskorištena i za bogaćenje pojedinaca. Zato su umirovljenici u teškoj situaciji – ističe Bekan.

Bekan je i član Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH. Situacija je, kaže, slična u cijeloj FBiH.

Poručuje da teret krize ne mogu nositi samo najsiromašnije grupe građana.

Share via
Copy link