BiH

Znanstvenici su testirali 14 vrsta maski pa otkrili koje su najbolje

24sata

Prema rezultatima testa, najveću zaštitu pružaju N95 maske, a vrlo učinkovitim pokazale su se i troslojne kirurške maske kao i dvoslojne pamučne maske

Novo normalno u svijetu, osim držanja distance, uključuje i nošenje zaštitnih maski. I sve dok se ne pronađe cjepivo za korona virus morat ćemo se pridržavati donesenih preporuka.

U Hrvatskoj su maske obvezne u javnom prijevozu i zatvorenim prostorima. Zbog mogućeg novog vala korona virusa na jesen, nije isključeno da ćemo ih tada trebati nositi i vani.

No, nisu sve maske jednake i ne predstavljaju nam jednaku zaštitu. Tim znanstvenika sa sveučilišta Duke, odlučio je provesti istraživanje kako bi otkrili koja vrsta maske omogućuje najveću zaštitu, piše CNN.

Testirali su 14 maski, od profesionalnih N95 kakve najčešće nose zdravstveni djelatnici, pa do onih pletenih.

Za vrijeme testiranja i širenja respiratornih kapljica, znanstvenici su koristili metodu koja uključuje lasersku zraku i pametni telefon te crnu kutiju. Vertikalnim širenjem laserske zrake stvarala se tanka ploha svjetlosti koja je prolazila kroz otvore kutije koji su se nalazili i na lijevoj i na desnoj strani. S prednje strane nalazio se otvor kroz koji su ljudi koji su sudjelovali u testiranju, govorili. Sa stražnje strane kutije postavljen je pametni telefon tj. njegova kamera s kojom je snimano svjetlo koji dr se raspršilo u svim smjerovima nakon što su respiratorne kapljice prošle kroz tu lasersku zraku dok je ispitanik govorio. Nakon eksperimenta, računalni algoritam pobrojao je kapljice snimljene videozapisom.

U ispitivanju se prvo snimao govor bez maske, a nakon toga s nošenjem maske. Svaka maska testirana je 10 puta.

Prema rezultatima testa, najveću zaštitu pružaju N95 maske, a vrlo učinkovitim pokazale su se i troslojne kirurške maske kao i dvoslojne pamučne maske.

Testiralo se i s drugim vrstama jednoslojnih pamučnih maski, kao i N95 maske s ventilima koje su se pokazale manje učinkovitim u odnosu na maske bez ventila. Naime, ventil omogućuje protok zraka, što znači da više kapljica može proći kroz masku.

Najnižu ocjenu na testu dobile su tzv. gaiter maske, kakve često koriste trkači. Ne samo da takve maske ne smanjuju broj kapljica zbog vrste materijala koji veće kapljice razbija u više manjih pa se lakše šire zrakom.

Lošu učinkovitost pri zaustavljanju širenja kapljica pokazali su mnogi.

Bez obzira na to što mislili o maskama i pozitivnim i negativnim stranama njihova nošenja, čini se kako ćemo se na njih morati naviknuti još neko vrijeme i nadati se da će pomoći u suzbijanju širenja zaraze i korona virusa.

24sata.hr

Share via
Copy link