BiHSvijet

Evo zašto se iz BiH može bez negativnog nalaza, a iz Hrvatske ne može

granica

Nakon što je Srbija jučer uvela obvezan PCR test za građane Hrvatske, Bugarske i Rumunjske i Sjeverne Makedonije, te napravila izuzetak za građane BiH i Crne Gore, danas su iz institucija stigla određena pojašnjenja.

Tako državljani navedene četiri zemlje moraju imati negativan nalaz na PCR testu na koronavirus ne stariji od 48 sati ako žele da uđu u Srbiju, a tako je odlučio Krizni stožer za borbu protiv Covida-19 koji je formirala Vlada Srbije.

To, međutim, nije učinjeno za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

“Sve zemlje smo podijelili u tri kategorije – u crvenu, plavu i zelenu. Crvena je ona koja ima zarazu od 25 na 100.000 stanovnika, plava između 10 i 25, a zelena ona koja ima ispod 10. Držali smo se podataka Europskog centra za zarazne bolesti – objasnio je dr. Tiodorović i dodao “da je Hrvatska u plavoj, ali s tendencijom rasta”.

Kako piše Blic, BiH ima trenutno 5.720 aktivnih slučajeva, odnosno 163,4 na 100.000 stanovnika “međutim, s obzirom da BiH nikada nije zatvarala granicu sa Srbijom, te na povezanost srpskog naroda s obje strane Drine, ovakva odluka bila je očekivana”.

Share via
Copy link