BiH

Nakon pronalaska novorođenčeta kod Živinica: Zašto majke ostavljaju bebe

Beba ostavljena pored ceste u Ciljugama

FOTO: FACEBOOK

Zahvaljujući dobrim ljudima, novorođeni dječak koji je ostavljen u torbi pored puta u živiničkom naselju Ciljuge sada je u dobrim rukama i pod nadzorom ljekara i socijalnih radnika. Policija u Živinicama jučer je pronašla žensku osobu starosti 33 godine za koju se sumnja da je majka ostavljenog novorođenčeta.

Kako nam je kazala Azra Hodžić, v. d. direktorice Centra za socijalni rad Živinice, u toku je postupak upisa bebe u matične knjige te daljnjeg zbrinjavanja, najvjerovatnije u hraniteljsku porodicu

Više elemenata

Koji su to razlozi da jedna majka na takav način ostavi bebu, pitali smo direktoricu Hodžič, koja kaže da i ona sama, kad god se desi ovakav slučaj, ostane zatečena.

– U većini slučajeva radi se o mladim majkama prvorotkinjama koje iz neke veze koja je obećavajuća rodi, pa bude razočarenja, a onda i ostavljanja beba. Mnogo rjeđe majka ostavi dijete zbog loše ekonomske situacije – kaže Hodžić.

Ona napominje da postoji već uhodan sistem, ako se majka na vrijeme izjasni da iz bilo kojeg razloga ne želi zadržati bebu, onda UKC obavijesti nadležni centar za socijalni rad koji preuzima brigu o djetetu. Najgora moguća situacija je, napominje naša sagovornica, upravo ta da se dijete negdje ostavi i da mu se time ugrozi život.

 

Ćemalović: Poremećaj ličnosti

Sarajevski neuropsihijatar, dr. Omer Ćemalović, koji se susretao sa sličnim slučajevima, napominje da je to u biti neželjena trudnoća, ali da postoje i drugi razlozi.

– Radi se u devastaciji morala, etike i općeg dostojanstva. Imate poremećaj ličnosti, a radi se o jednom osjećanju bez empatije prema djetetu koje je rođeno, a još nije izgrađena emocionalna veza. Kroz razvoj trudnoće koja je neželjena javlja se negativan naboj. Sve su to elementi koji mnogo utječu na odnos prema bebi – kaže Ćemalović.

Sakrivanje identiteta

On napominje da su mladi u današnjem društvu bezosjećajnosti prema drugom dosta emocionalno indiferentni.

– Imali smo slučaj bacanja bebe u kontejner. To su stvari koje se javljaju, a koje u osnovi imaju moralnu posrnulost društva. Takvim brutalnim odnosom prema bebi majka je htjela sakriti identitet čak i po cijenu života bebe. To je jedan čisti egoizam – mišljenja je neuropsihijatar Ćemalović.

Bačena u kontejner

Sarajlije se još sjećaju novogodišnje noći 2017/18. kada je uoči novogodišnjeg slavlja 31. decembra u kontejneru za smeće u ulici Koševo pronađeno novorođenče. Policija, koja je spasila tek rođenu djevojčicu koja se smrzavala u dekici, kasnije je otkrila majku B. Dž. Njoj se sudilo za pokušaj čedomorstva. Bebina majka imala je još troje djece.

 

Mjesto gdje je ostavljen dječak u Derventi

Plakao u nosiljci

 

Dvomjesečnog dječaka je majka V. N. (23) u rano jutro u januaru ove godine ostavila u nosiljci za bebe u prolazu zgrade u Derventi. Ušuškan i pokriven dekicama, plačem je u pomoć dozvao Mirjanu Jevtić koja je došla da čisti kafić u neposrednoj blizini mjesta gdje ga je majka ostavila, te pozvala policiju,piše Avaz.

Share via
Copy link