BiH

FBIH: DONESENA NOVA ODLUKA VAŽNA ZA STANOVNIŠTVO

banke

Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije BiH donio je “Odluku o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem „COVID-19″ i Odluku o privremenim mjerama koje leasing društva i mikrokreditne organizacije primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem „COVID-19”. Ove odluke između ostalog predviđaju i mogućnost produženja moratorija na otplatu kredita za još šest mjeseci.

Potvrdio je za “Avaz” direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH Jasmin Mahmuzić.

Usvojena odluka odnosi se na sve grupe klijenata banaka u FBiH koji su pogođeni pandemijom koronavirusa.

– Odluka između ostalog predviđa mogućnost produženja moratorij na otplatu kredita i to na novih šest mjeseci. Bitno je istaknuti i da će posebno pogođene skupine gospodarstvenika, a koje posluju u posebno pogođenim gospodarskim granama imati mogućnost da dobiju grace razdoblje kod svojih banaka i to godinu dana – kazao je Mahmuzić.

Dodao je da posebne mjere iz odluka podržavaju mogućnost moratorija na otplatu kreditnih obaveza, modalitete prilagodavanja načina i dinamike otplate kreditnih obaveza i druge oblike podrške klijentima subjekata bankarskog sustava koji su izravno ili neizravno pogođeni negativnim ekonomskim efektima.

– Zahtjevi za primjenu mjera iz ovih odluka mogu se podnositi bankama, mikrokreditnim organizacijama i leasing društvima do 31. prosinca 2020. godine. Agencija za bankarstvo FBiH naglašava da će i u ovim izvanrednim okolnostima a u okviru svojih nadležnosti učiniti sve u svrhu zaštite gradana, gospodarstva i stabilnosti financijskog sustava – poručeno je za “Avaz” iz Agencije.

Share via
Copy link