BiH

DONESENA ODLUKA: 800 000 DOZA CJEPIVA PROTIV KORONE STIŽE U BIH

cjepivo

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o nabavci 800.000 cjepiva protiv koronavirusa u okviru međunarodnog programa, izjavio je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Vlada je, naime, usvojila informaciju o potrebi nabavke cjepiva za Federaciju Bosne i Hercegovine u okviru COVAX mehanizma.

Mandić je pojasnio da se radi o količini za 40 posto stanovništva, a to je procjena nabavke koju preporučuje WHO.

“Iznos po jednoj vakcini je od 10 do 11 dolara, što znači da je ukupan iznos oko 13,2 milijuna KM: Dužni smo do 31. kolovoza obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova da ćemo pristupiti ovom programu, a do 15. rujna onda uplatiti 15 posto sredstava odnosno 1.980.000 KM.. Potrebno je, naime, cijepiti 40 posto stanovništva kako bi dalje došlo do kolektivnog imuniteta”, kazao je Mandić.

Odluku o izdvajanju sredstava iz Tekuće rezerve Proračuna FBiH za 2020. godinu.
Federalno ministarstvo zdravstva će, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, predložiti Vladi FBiH imenovanje tima koji bi obavljao aktivnosti u vezi s nabavom cjepiva protiv koronavirusa u okviru COVAX mehanizma.

Kako je priopćeno, Vlada podržava aktivnosti nabavke cjepiva i kroz drugi mehanizam – Europski plan za cjepivo protiv koronavirusa, čiji je cilj osigurati koordiniranu akciju na razini Evrope radi zaštite javnog zdravlja osiguranjem optimalnog upravljanja koronavirusom cijepljenjem populacije u Europi.

Share via
Copy link