Zenica

Dan Povelje Kulin bana obilježen u Zenici: Bosna postoji više od 800 godina, a ne kako neki misle

Obilježavanje godišnjice u Zenici organizovao je Forum građana Zenice u znatno manjem obimu nego je to bilo proteklih godina kada se na ovom lokalitetu okupljalo više desetina građana Zenice. O tome koliko je značajna Povelja Kulin bana govori i to da bi se u osnovnim školama Zeničko-dobojskog kantona uskoro trebao prikazivati film o ovom dokumentu, a koji se trenutno nalazi na provjeri kod Pedagoškog zavozda ZDK.

“Ove godine smo snimili film ‘Šta je nama Kulin ban’ koji je namijenjen učenicima osnovnih škola Zeničko-dobojskog kantona. Materijal je gotov i dat je u saglasnost Pedagoškom zavodu ZDK. Na današnji dan trebali smo ovdje postaviti i repliku Bilinopoljske izjave, ali s obzirom na svu situaciju to ćemo uraditi u aprilu naredne godine na dan potpisivanja Bilinopoljske izjave”, kazao je predsjednik predsjedništva Foruma građana Zenice Faruk Kadrić.

Predsjednik Skupštine Foruma građana Zenice Vladimir Franjić je u obraćanju prisutnima kazao da se Bosna kao država prvi put spominje u periodu bana Borića, a Kulin ban se smatra prvim nezavisnim vladarom čime i Bosna prvi put postaje nezavisna.

“Dokaz nezavisnosti je Povelja Kulin bana koja je zvanični dokument nezavisnosti Bosne. Historičari tvrde da je i ranije bila nezavisna, ali nema pisanog dokumenta. Svake godine obilježavamo godišnjicu Povelje Kulin bana kojom želimo dokazati da Bosna stoljećima postoji, a ne kako neki smatraju da je tek sada izmišljena”, poručio je Franjić.

Nakon prigodnog obraćanja nekolicina građana koja se okupila u Parku Kulin bana na Bilinom polju, položilo je cvijeće na ploču Povelje Kulin bana, piše Klix.ba.

Share via
Copy link