Srednja BosnaVitez

Vraniska kod Viteza: Pozitivan primjer složnih mještana

MZ Vraniska kod Viteza predstavlja pozitivan primjer kako se uz slogu i dobru organizaciju mogu ostvariti veliki rezultati. Ova zanimljiva MZ broji oko 150 domaćinstava, a prema popisu stanovništva iz 2013. u Vraniskoj živi oko 440 stanovnika, uglavnom Bošnjaka po nacionalnosti.

Ekipa ” Viteškog portala” razgovarala je sa predsjednikom Savjeta MZ Rijeka naseljenog mjesta Vraniska, zamjenikom predsjednika MZ Rijeka, gospodinom Jasminom Kajmakom. Jasmin Kajmak predstavio nam je kratki pregled aktivnosti i projekata koje su realizovali mještani ove mjesne zajednice uz pomoć nadležnih općinskih službi.

“Asfaltirane su dvije dionice puta u prethodnim godinama. Jedna u dužini od 516 m, a druga od 800 m koja je od važnog značaja za dvije općine Vitez i Busovaču (zvana Špilja).

Također prethodnih godina izvršili smo polaganje 207 m betonskih polutki za oborinske vode.

Izvršeno je renoviranje (zagrađivanje) stadiona zvanog Raduša.

Prethodnih godina izvršili smo i nasipanje makadamskih puteva, a jedan je od velikog značaja jer spaja naseljeno mjesto Vraniska sa Šehidskim mezarjem i tako olakšali normalniji prilaz pomenutom šehidskom mezarju.

Uradili renoviranje unutarnjeg dijela imamske kuće.

Ove godine uz podršku Općine kao i mještana (omladine) uradili smo bazen za kupanje (Krčevine).

Trenutno vodimo akciju na dovođenju pitke vode kako bi osigurali jedan dio naseljenog mjesta pitkom vodom.

U narednim danima planiramo asfaltiranje puta na potezu od Crvenog brca do samog centra sela.

Za većinu projekata učestvovali su mještani pomognuti Općinom, Kantonom i Federacijom.

Jako dobru saradnju imamo sa Civilnom zaštitom koja nam je pomogla u rješavanju plavljena pri kojima su bila ugrožena domaćinstva.

Od javnog komunalnog preduzeća ” Vitkom” Vitez smo dobili kante za smeće i kontenjere za recikliranje. Tako smo smanjili broj divljih deponija smeća.

Kao vrhunac i kruna, pomalo i simbolično, došla je javna rasvjeta. Javna rasvjeta broji ukupno 80 sijalica koje značajno olakšavaju kretanje mještana u noćnim satima.”

Nakon zaista iscrpnog i velikog broja projekata sa kojima nas je upoznao , gospodin Kajmak završio je svoje obraćanje riječima:

“Zahvaljujemo se svim institucijama koje su pomogli u realizaciji navedenih projekata, kako većih tako i manjih. Nadam se da će ih u skorije vrijeme biti još više. Napominjem da MZ Rijeka, naseljeno mjesto Vraniska ima jako dobru saradnju sa svim MZovima s kojim graniči a ima ih 5 (Kruščica, Rijeka, G.Rovna, Bare, Hrasno) kao i sa Općinom Busovača.”

 

 

 

Share via
Copy link