BiH

ČERKEZ: Još ne znamo točan datum kada će cjepivo biti proizvedeno

Vlada Federacije BiH kreće sa pripremama za nabavku 800.000 doza cjepiva protiv novog koronavirusa (COVID-19), ali se još ne zna od koga će biti nabavljena.

Kazao je to prim. dr. Goran Čerkez, član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, i dodao da će se pri odabiru cjepiva voditi računa o njegovoj sigurnosti i kvaliteti.

– Još je rano o tome govoriti jer nijedno cjepivo nije proizvedeno, odnosno nije prošlo sva neophodna testiranja kako bi bilo pušteno na tržište. Sva cjepiva koje budu ponuđena europskom tržištu, nakon što se nađu na listi, uzet ćemo u razmatranje, a potom odlučiti. Možda će to biti jedno, dva ili pet cjepiva, još se ne zna. Ponavljam, vodit ćemo se kriterijima koji važe u takvim slučajevima, a to je da je cjepivo testirano, provjereno, da je prošlo sve potrebne procedure i da je dokazano sigurno – naglašava Čerkez.

Kako je ranije izjavio Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, 800.000 doza bit će dovoljno da se cijepio oko 40 posto stanovništva većeg bh. entiteta, što je u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Na pitanje tko spada u tih 40 posto stanovništva, Čerkez odgovara da će prednost dobiti cjepivo imati rizične grupe, a to su stariji, te osobe sa kroničnim bolestima, ali i oni sa specifičnim zanimanjima, poput zdravstvenih radnika, policajaca…

– Još ne znamo točan datum kada će cjepivo biti proizvedeno. Klinička ispitivanja još traju nakon čega slijedi dobijanje odobrenja od nadležnih agencija za lijekova u Americi i Europi. Prema najavama koje dolaze do nas, prvo cjepivo bi možda moglo biti proizvedeno tj. odobreno do kraja studenoga. Ali to su samo najave, trebamo biti strpljivi i čekati kada će biti verificirano, nakon čega slijedi njihova distribucija – naglasio je Čerkez.

Share via
Copy link