BiH

Delegati odbili sve zakonske prijedloge za uštede, pa čak i one usmjerene za borbu protiv koronavirusa

 

U nastavku sjednice delegati Doma naroda Parlamenta BiH obili su da po hitnoj proceduri razmatraju zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Delegati su također odbili i skraćeni postupak, stoga Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine ide u redovnu proceduru.

Razmatrajući Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima u prvom čitanju, delegati su bez rasprave podržali ovaj prijedlog.

U prvom čitanju razmatran je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH. Također, bez rasprave delegati su većinom glasova podržali mišljenje Ustavnopravne komisije ovog doma, a koja je zaključila da prijedlog nije u skladu sa Ustavom BiH. Budući da su delegati podržali mišljenje Komisije predloženi zakon se smatra odbijenim.

Razmatrajući Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH delegati su ponovo podržali mišljenje nadležnih komisija. Dakle, predloženi zakon se smatra odbijenim. Kada su u pitanju izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH čiji je predlagač Predstavnički dom predviđeno je ograničavanje visina otpremnine na 12 prosječnih plata u BiH.

 

Ista sudbina je bila i Prijedloga zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije COVID-19. Delegati Doma naroda Parlamenta BiH većinom glasova podržali su negativno mišljenje Komisije. Na ovaj način oboren je prijedlog zakona koji je podrazumijevao da tokom ove godine delegati izdvajaju 20 posto od plate u poseban fond za borbu protiv koronavirusa.

Bez rasprave „pao“ je i Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama usljed pandemije COVID-19. Ovim zakonskim prijedlogom predviđeno je da se u institucijama BiH zabrani korištenje sredstava za reprezentacije do kraja ove godine, da se ukine pravo na regres, jubilarne nagrade, te naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje.

Prijedlog zakona podrazumijeva i da se svim zvaničnicima i zamjenicima do kraja ove godine ukine stimulacija, topli obrok, naknada za prekovremeni rad, noćni rad i rad u vrijeme praznika, kao i naknada za odvojeni život, službeno putovanje, prevoz, te otpremnine za odlazak u penziju, prenosi Avaz.

Share via
Copy link