BiH

Negativan test i putovnicu molim – BiH otvara granice

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem. Sastanak je održan u zgradi institucija BiH. Tegeltija je nakon sastanka kazao da je usuglašeno i predložit će da granice BiH budu otvorene za strane državljane uz negativan tekst na koronavirus. ”Vlade entiteta će ove odluke potvrditi na svojim sjednicama, a onda i Vijeće ministara”, rekao je Tegeltija. Najavio je i da je dogovorena priprema programa zaštite domaćeg gospodarstva koji će biti ugrađeni u Program ekonomskih reformi BiH.

”Dogovoreno je da otvorimo proces pregovora s MMF-om. Očekujemo da Misija MMF-a bude u listopadu, a dva mjeseca poslije trebali bismo usuglasiti novi aranžman s MMF-om. Očekujemo da se završe razgovori s Europskom komisijom o makroekonomskoj pomoći. Tražit ćemo da ta pomoć bude predviđena u narednih pet – šest godina kao što je i za članice EU. To bi bilo odlično za financijsku stabilnost BiH”, rekao je Tegeltija. Novalić je kazao da mu je drago da je utvrđena strategija. ”Jedno je da ćemo držati proračunsku ravnotežu, da ćemo pokrenuti investicijsku potrošnju i treće da ćemo donijeti zakone koji će poboljšati poslovno okruženje”, kazao je Novalić. Istaknuo je da su uvedene mjere dale rezultat. ”Održali smo razinu zaposlenosti znatno bolji nego okruženje. Dok je Vlada FBiH bila lider u borbi protiv pandemije imali smo dobre rezultate. Danas imamo 123 puta više i mrtvih i zaraženih”, naveo je Novalić, a prenosi Avaz.

Višković je kazao da se moramo ponašati u skladu s epidemiološkom situacijom i tražiti najbolja rješenja. ”Čak i dok je Novalić ležao u bolnici, a ja u apartmanu zbog korone, čuli smo se i rješavali neke stvari. Naša resorna ministarstva surađuju. Došli smo da uskladimo mjere koje poduzimaju entiteti i s takvim načinom rada izađemo pred strane investitore ili zemlje koje žele pomoći BiH. Zajednički projekt nam je izgradnja Koridora 5C”, rekao je Višković.

Napomenuo je da su formirali radne timove koji će raditi na izgradnji autoputova.   ”Računamo da financijski potencijal koji imaju banke u BiH treba da sačuvamo za privredu, a da proračune i investicije osiguravamo od stranih financijera”, napomenuo je Višković.

Share via
Copy link