BiH

Početak nastave bez ocjena kako bi se smanjio stres kod djece

Život će, s početkom nastave, pokazati u kakvu sliku ga je transformirala epidemiološka situacija. Pokazat će se hoće li iznevjeriti oni najprilagodljiviji njemu – djeca.

Hoće li se isto radovati peticama, hoće li naći novi način da se zbliže, unatoč svim točkama, crtama razgraničenja i distanci? Prvo školsko zvono ovog rujna neće značiti samo novu školsku godinu, nego i početak svega onog što smo naslućivali ili odbijali prihvatiti onda kada je prvi put izgovoreno da “poslije korone ništa više neće biti isto”, piše Večernji list BiH.

“Novo normalno”

Početak školske godine, zbog specifične situacije izazvane pandemijom koronavirusa, otvorio je niz pitanja, nametnuo nova pravila i općenito donio niz novosti u obrazovni sustav. Međutim, pojavile su se i informacije, pogrešno ili nespretno prezentirane, koje su doslovno napravile zbrku i tamo gdje je nema. Naime, pojavila se informacija da u školama neće više biti ni ocjena. “U školu se više neće ići po petice. ‘Novo normalno’ znači da više neće biti ni odlikaša ni dvojkaša, korona nas je oslobodila terora ocjene”, glasi informacija koja je donijela popriličnu zbrku i nevjericu u javnosti. Ponajviše u SŽ-u, gdje je u utorak počela nastava u novoj školskoj godini. Objašnjenje je za Radiosarajevo.ba dala Nadija Bandić, pomoćnica ministra prosvjete FBiH, koja je kazala da je sve malo nespretno preneseno i formulirano. “U prvih 15 dana u SŽ-u neće biti ocjenjivanja, već samo praćenje učeničkih postignuća. Iznimka će biti ako učenik pokaže odlično znanje tijekom nastave. Tada će biti nagrađen odličnom ocjenom. Dakle, nema ocjena, osim ako je ona odlična. Ali to je samo u prvih 15 dana ovog obrazovno-odgojnog procesa”, istaknula je Bandić. Dodala je da je to u cilju smanjenja pritiska na đake u ovom periodu. “Barem da budu, kako ja volim reći, oslobođeni terora ocjene”, objasnila je Bandić. A za dalje? “SŽ je napravio dobru uputu o ocjenjivanju, praćenju i vrednovanju učenika. Naravno da će biti brojčanih ocjena. Kako će biti nakon ovih prvih 15 dana, ovisit će o epidemiološkoj situaciji. Ako se naglo pogorša, možda svi prijeđemo na online nastavu. Ali ona ne bi bila kao prije. Ne da nastavnik pošalje materijale učeniku, već će biti interaktivna”, rekla je Bandić.

Nastava u HBŽ-u

I dok je nastava već počela u SŽ-u i RS-u, škole u ostalim županijama pripremaju se, uz maksimalan oprez, dočekati svoje učenike sljedeći tjedan. Pojedine županije već su donijele pravilnike, u nekima se još čekaju. Pa je tako i Zavod za javno zdravstvo Hercegbosanske županije izdao preporuke za rad škola u školskoj 2020./2021. Dio mjera isti je kao u ostalim županijama. Međutim, ima i posebnosti koje vrijede samo u ovoj županiji. Jedna od tih je i da su škole obvezne imati tročlani krizni stožer škole, od kojih će jedan član biti u kontaktu s nadležnom zdravstvenom ustanovom, kao i Zavodom za javno zdravstvo HBŽ-a. Nastavni sat bit će skraćen na 35 minuta kako bi se u školama koje imaju smjensku nastavu izvršilo potrebno provjetravanje i čišćenje, uz mogućnost dodatnog skraćenja zadnjeg sata. Ako se ne može provesti socijalna distanca u učionicama, nalaže se smanjenje broja učenika u razredu na što manji broj (15 – 20 učenika po razredu).

Share via
Copy link