BiH

Izvoz mesa u Tursku nepovoljan za proizvođače iz FBiH, stočari krive vlast

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, zbog novonastale situacije krivi Vladu Federacije BiH, napominjući da je jedino Vlada Republike Srpske izdvojila sredstva za interventni otkup koji i dalje traje.

“Firma ‘Šišović’ iz Rakitnog je jedini otkupljivač mesa iz Federacije BiH. Budući da imaju svoj tov ujedno su i proizvođači. Problem je što su u puno nepovoljnijem položaju od otkupljivača iz RS-a”, kazao je Bićo za Klix.ba.

Navodi da otkupljivač iz RS-a ima 60 feninga po kilogramu, na otkupljeno june, dok otkupljivač iz FBiH nema ništa. “Sve to će se odražavati na otkup i cijenu u otkupu koja je već drastično opala. Sad je to već 3,60 KM, a sve ispod 4 KM je gubitak za proizvođača direktno. Vlada je trebala da interveniše i da subvencionira otkup, ili proizvođaču ili otkupljivaču.”

Napominje kako RS subvencionira otkupljivače zato što oni uzimaju robu i da bi trebalo da to uradi i FBiH.

“RS već drugi put interveniše. Prošle godine su intervenisali u vezi s tovovima. Kod nas se to ne dešava. Sada ćemo upadati u problem i sa mlijekom, i sa povrćem, koje se ne može plasirati”, upozorava Bićo.

Dodaje kako se zbog pandemije koronavirusa insistiralo na povećanju proizvodnje i kako sada proizvođači nemaju kome plasirati robu.

“Vlada FBiH je tokom pandemije povukla dobre poteze. Intervenisali su s nekim sredstvima za proljetnu sjetvu, bit će nešto i za jesenju, ali ako ovako nastave nastat će problem u finišu. Šta sa robom?”, zapitao se Bićo.

Upozorava kako je kupovna moć građana opala i kako se potrošnja drastično smanjuje, jer nema turista, dijaspore.

“Vlada treba da interveniše preko robnih rezervi, preko subvencija, da se roba plasira u izvoz. Potrošnja je drastično opala a proizvodnja raste. Izvoz stagnira. Zahtijevamo da vlada interveniše u otkupu mesa koje ide u izvoz.”

Napominje kako skoro 20 milijuna litara mlijeka stoji na lagerima u mljekarama.

“Mljekari šute, ali već se u Dubici počela obarati cijena. To će se sad lančano pokrenuti. Država to nijemo posmatra. Intervencije ne bi koštale previše a značile bi mnogo”, kategoričan je Bićo.

Dodaje da sve u konačnici utječe i na cijenu kada je riječ o izvozu.

“Ne može naše mlijeko biti konkurentno nigdje u svijetu. Ono je skupo u otkupu, skupo u preradi i samim tim skupo na tržištu. Zato i imamo situaciju da je mlijeko iz Slovenije jeftinije nego domaće mlijeko”, kazao je Bićo.

Upitan kakve bi posljedice mogle nastati, Bićo odgovara da postoji mogućnosti da se počnu zatvarati farme.

“Neophodno je hitno djelovati da se ne bi zatvarale farme”, zaključio je Nedžad Bićo.

Share via
Copy link