BiH

CRNO NAM SE PIŠE? AMERIČKI INSTITUT OBJAVIO PREDVIĐANJA ZA HRVATSKU, A SLIČNA SU I ZA BIH: ‘Do siječnja preko 1000 mrtvih, umirat će 52 osobe dnevno’

IHME predviđa da će do 1. listopada u Hrvatskoj biti 225 preminulih od koronavirusa, dok je trenutačan broj umrlih 194

Vašingtonski Neovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) objavio je svoja predviđanja u vezi razvoja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Kako prenosi RTL, scenarij koji su iznijeli nije previše optimističan.

IHME predviđa da će do 1. listopada u Hrvatskoj biti 225 preminulih od koronavirusa, dok je trenutačan broj umrlih 194. Poslije toga, očekuje se rapidan rast brojki preminulih.

 

Crne brojke

Njihove procjene kažu da će do 1. siječnja 2021. Hrvatska u prosjeku dnevno imati 52 preminule zaražene osobe. Do istog datuma predviđaju da će Hrvatska imati 1267 umrlih.

Predviđa se i da će nam do početka iduće godine trebati gotovo 2000 bolničkih kreveta za oboljele i 493 respiratora. Ove projekcije napravljene su prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i podložne su promjeni epidemiološke situacije u zemlji.

 

Moguće pogreške u predviđanju

Iako ovaj scenarij zvuči vrlo crno, IHME je u prethodnim projekcijama imao pogrešaka. Primjerice, u prvom jeku pandemije, njihova procjena je bila da će Hrvatska imati 166 preminulih, što znači da su pogriješili za otprilike 60 osoba, prenosi RTL.

Prema njihovih tadašnjim podacima, Hrvatska bi do 1. listopada ove godine trebala imati 1498 preminulih od posljedica zaraze koronavirusom. Inače, to je debela pogreška u odnosu na trenutačnu epidemiološku situaciju u Lijepoj našoj.

NET.HR

Share via
Copy link