Srednja BosnaVitez

VITEZ: Derubis yachts za mjesec dana kreću sa proizvodnjom luksuznih kamp prikolica

Nakon što su izgradili prvu bh. jahtu i poslali u svijet ljepšu i bolju sliku Bosne i Hercegovine, kompanija Derubis yachts iz Viteza uz postojeću proizvodnju luksuznih jahti pokreće i proizvodnju luksuznih kamp prikolica za mjesec dana.

Proizvodnja prvih luksuznih kamp prikolica Derubis Caravan, dužine 7 metara i širine 2,4 metra, prema riječima Denisa Kraljevića, direktora Derubis Yachts d.o.o. Vitez , trebala bi krenuti za mjesec dana.

„Već imamo sklopljene ugovore o prodaji i mjesečno bi smo trebali proizvoditi od 16 do 20 luksuznih kamp prikolica, koje su i po svom futurističkom izgledu i kvalitetu izrade deset godina ispred konkurencije. Naime, specifičnost je da će naše prikolice biti rađene monolitno u odnosu na ostale koje su rađene od panela, što je sa aspekta sigurnosti od velikog značaja. Omjer cijene i kvalitete naših luksuznih kamp prikolica je savršen, tako da će nam biti pokiriveni svi troškovi proizvodnje, a moći ćemo nešto i zaraditi“, kaže Kraljević.

Za potrebe proizvodnje luksuznih kamp prikolica, kako navodi dalje Kraljević, otvorit će novi pogon Derubis Caravan i dislocirati proizvodnju u Sarajevo, što će automatski značiti i otvaranje novih radnih mjesta.

„U ovoj godini realizirat ćemo sve naše planove i uz postojeću proizvodnju luksuznih jahti, pokrenuti i proizvodnju luksuznih kamp prikolica za koje vlada veliki interes. Tržište auto prikolica u svijetu je značajno i nije osjetilo nikakav poremećaj zbog pandemije COVID-19. Mi tržištu nudimo najsavremeniji pristup izrade auto prikolica, kojeg odlikuje integralni monolitni odljevak, maksimalni faktor sigurnosti, futuristički izgled i visoki luksuz“, ističe Kraljević.

U Derubis yachts imaju jasnu viziju razvoja i konstantno ulažu u nove tehnologije, pa su period nestabilnosti tržišta u vrijeme pandemije COVID-19, iskoristili kao pripremu i za budući projekt izgradnje luksuznih kuća na vodi, koji također namjeravaju pokrenuti u 2020.

„Pri tome, nismo otpuštali radnike, niti smo smanjivali njihova prava i plaće, jer smo mišljenja da svaki odgovoran privrednik mora kalkulirati i sa nepredvidivim situacijama kao što je pandemija. Ne bi bilo pošteno da taj teret padne na radnike“, kaže direktor Derubis yachts.

Kompanija Derubis yachts osnovana je 2019. u Vitezu, a njena snovna djelatnost je proizvodnja brodova i plutajućih objekata. Kompanija je kao nositelj projekta izgradnje prve bh. jahte, okupila veliki broj kooperanata.

„ Stoga danas, osim na naših 12 stalno zaposlenih radnika, možemo u svakom trenutku računati na potporu 10 kompanija sa područja cijele BiH. To je prvi takav vid saradnje u Bosni i Hercegovini i pokazatelj da se udruživanjem mogućnosti na poznatom projektu, može ostvariti svaki, pa i najzahtjevniji cilj“, naglasio je Kraljević.

Piše: Irena Vasić-Dobrić / Poslovne novine

Share via
Copy link