BiH

HDZ BIH ostaje bez Vlade FBIH?

Zadnjih tjedan dana politička scena u Hercegbosanskoj županiji je poprilično uzavrela. U prošlom tjednu mandatar Vlade HBŽ Ivan Vukadin dobio je zeleno svjetlo od rukovodstva Skupštine HBŽ za imenovanje Vlade HBŽ. Izjava predsjednika Skupštine Hercegbosanske Županije Joze Ćosića da će novu Vladu HBŽ podržati i HDZ BIH pored ostalih stranaka ima svoju težinu odnosno poznavatelji političkih prilika na prostoru HBŽ iz toga su iščitali da će HDZ BIH ostati na jednom zastupniku u Skupštini HBŽ, dosadašnjem premijeru u tehničkom mandatu Ivanu Joziću.

 

Sinoćnje priopćenje novoosnovane stranke HNP- Hrvatski nacionalni pomak navodi imena osoba koje su pristupile toj stranci iz HDZ-a BiH Tomislavgrad. Među tim imenima za ovu temu svakako su najzanimljivija imena zastupnika u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Ante Bakovića i Petra Galića te Stipana Šarca zastupnika u Domu naroda Federacije BiH. HDZ BiH je do sada u Federaciji BiH tankom većinom s SDA i ostalim strankama u Zastupničkom domu održavao na životu tehničku Vladu Federacije iz mandata 2014-2018.

 

Poznavatelji prilika u političkom životu tvrde da je gubitak ove dvojice zastupnika tek početak te da se uskoro može očekivati još par zastupnika koji će prestati podržavati dosadašnju većinu u Zastupničkom domu Federacije BiH. Sada da se vratimo na izjavu predsjednika Skupštine HBŽ Joze Ćosića s početka teksta. Izjava da će HDZ BiH podržati Vladu HBŽ može se iščitati kao izjava da će Vladu podržati jedan od dvojice preostalih zastupnika u Skupštini HBŽ, Ivan Ivić koji je ujedno i zastupnik u Domu naroda FBiH. Nakon te izjave slijedilo je priopćenje predsjednika ŽO HDZ BiH Branka Ivkovića da će biti sankcionirani svi koji podrže Vladu HBŽ što je očigledno pritisak na Ivana Ivića.

 

HDZ BiH nakon izbora 2018. godine je uspio doći do 14 zastupnika u Domu naroda Federacije, prelaskom Stipana Šarca u Pomak ta brojka je spala na 13, u četvrtak 17. rujna će se znati hoće li Dragan Čović ostati bez kontrolnog paketa u Domu naroda FBiH.

Pitanje za kraj. Jeli važnije Hrvatsko pitanje u BiH ili sujete vrha HDZ-a BIH Hercegbosanske županije? Za Dragana Čovića očito ovo drugo, piše portal HBŽ Vijesti.

Share via
Copy link