BiH

Dijaspora jedina može privući strane investitore, BiH premalo tržište za veliki kapital

Izravna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini u prvom tromjesečju 2020. su najmanja u protekle četiri godine. S obzirom na to da je pandemija koronavirusa uzdrmala svjetsku ekonomiju i u posljednjih pet mjeseci, očekivati je da će se pad stranih ulaganja u našu državu nastaviti.

– Ljude je strah, vlada velika neizvjesnost u cijelom svijetu što ima posljedicu i na ekonomska kretanja. Tako će biti sve dok traje pandemija, odnosno dok se ne pojavi odgovarajuće cjepivo. Nepoznato znači rizik, a od toga svi bježe, pa tako i u ekonomiji – kaže prof. dr. Muharem Karamujić s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, piše Faktor.

Prema njegovim riječima, BiH je premalo tržište za veliki međunarodni kapital.

– Jednostavno, nismo zanimljvi velikom kapitalu, pri tome mislim na investicijske banke. One traže velika tržišta, od zemalja istočne Europe te banke su zastupljene najviše u Poljskoj, zemlji s gotovo 40 milijuna stanovnika. A BiH nema ni četiri milijuna stanovnika. I u vrijeme prije koronavirusa najveća strana ulaganja, bilo izravna ili neizravna su od naše dijaspore. Istina je surova, mi nemamo ni novca, ni kapitala, ni znanja, kaže Karamujić.

– Preostaje nam samo dijaspora. Očekivati je da će, primjerice Mercedes doći u BiH i otvoriti tvornicu s 1.000 zaposlenih je iluzija. Zato je naša šansa dijaspora. Istina, mnogi od naših ljudi rasutih po svijetu ostali su ili bez posla ili su im primanja značajno smanjena. No, zapadne ekonomije će se sigurno oporaviti, što će značiti i financijsko jačanje bh. dijaspore. Znači, dijaspora je jedina koja BiH može privući strane investitore – ističe Karamujić.

Share via
Copy link