BiH

Evo kako su se promijenile navike bh. kupaca u doba pandemije

Pandemija koronavirusa utjecala je na sve pore u društvu, pa tako i na navike svakodnevne kupovine.

U gotovo svaku kupovinu sada će sigurno biti uvršteno i neko sredstvo za dezinfekciju.

“Prije pandemije nisam mnogo kupovala sredstva za dezinfekciju, točnije, rijetko kad. Međutim, od kako se pojavio virus, sredstva za dezinfekciju su obvezna stvar na listi mjesečne kupovine. Također, dok su bile obavezne, i rukavice sam jako često kupovala”, rekla je za “Nezavisne novine” mještanka Borika.

Njen sugrađanin kaže da se, od potrošačkih navika jedino promijenilo to što češće kupuje zaštitne maske koje su u zatvorenim prostorijama, ali i na skupovima s većim brojem ljudi obvezna. I u jednoj trgovini potvrđuju da je pandemija promijenila navike.

“Samo je pitanje u kojoj mjeri je to sada primjetno. Naša svakodnevica i naša nova realnost su maske i sredstva za dezinfekciju. Na našim blagajnama odavno su postavljene zaštitne folije, duž čitave trgovine polijepljene naljepnice o rastojanju”, kazali su iz trgovine.

Diljem bh. radnji postavljeni su natpisi da se bez maski ne ulazi, te da se koristi sredstvo za dezinfekciju ruku.

Prema njenim riječima, sve to bi prije samo godinu dana bila neslana šala, sada je već opće prihvaćeno.
Kupci stvarali zalihe

Na početku pandemije bilo je prisutno gomilanje hrane, a sada se kupovina obavlja bez nekog dugog zadržavanja, te se kupuje uobičajeno uz to da su sredstva za dezinfekciju na redovitom popisu za kupovinu.

Share via
Copy link