BiH

Zastupnici danas o Izbornom zakonu, javnim nabavkama, zaštiti potrošača

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja je zakazana za danas razmatrati nekoliko zakonskih rješenja koja se tiču Izbornog zakona, javnih nabavki te prekršaja.

Zastupnik SDP-a Nermin Nikšić zatražio je da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Izbornog zakona, a zastupnici će se prvobitno izjasniti o hitnosti procedure donošenja tog zakonskog rješenja.

Kako je predlagač pojasnio, izmjene se tiču provođenja Odluke Ustavnog suda BiH u vezi s izborima u Mostaru.

Na predloženom dnevnom redu su i izmjene Zakona o prekršajima koje je predložilo Vijeće ministara u drugom čitanju kao i izmjene Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH koje je također predložilo Vijeće ministara BiH.

Zastupnici Kluba Demokratske fronte predložili su novi tekst Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine i to, kako su obrazložili, kako bi se otklonile uočeni određeni problemi u smislu primjene pojedinih odredbi Zakona.

Cilj je, navode iz DF-a, pojednostaviti postupak javnih nabavki, osigurati transparentnost i nadzor nad tim te maksimalno smanjiti mogućnost zlouporaba sustava javnih nabavki te omogućiti daljnju harmonizaciju s direktivama, što je jedna od obveza BiH u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Jedno od zakonskih rješenja koje će se naći pred zastupnicima je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH. Prijedlog je to dopredsjedateljice Doma Borjane Krišto (HDZ) te zastupnica Darijane Filipović (HDZ), Alme Čolo (SDA), Nade Mladine (SDP) i Editedarijana Đapo (SBB).

Kako su u obrazloženju navele, predloženim izmjenama zakona jasnije se definira način označavanja cijena u maloprodaji jer se sadašnje odredbe različito tumače u pojedinim županijama i gradovima te upućuju na neusklađenost o pitanju predmeta isticanja cijene proizvoda.

Intencija je da se osigura da potrošač ne dolazi u zabunu kada je u pitanju cijena prilikom odabira proizvoda, te da se jasnije definira način lijepljenja deklaracije, ali i označavanja roka trajanja proizvoda.

Share via
Copy link