BiH

Kako se krade na izborima u BiH: “Ne znam ja što ste vi sebi zamislili, najviše što možete dobiti je 70:30…”

dnevnik.ba

U Sanskom Mostu je jutros izvršen pretres objekata koje koriste tri osumnjičene osobe iz SDA i to zbog izbornih krađa. Slučaj je 2018. godine prijavio Muhamed Zekotić koji je blizak jednom od osumnjičenih – Asimu Kamberu. Zekotić je pratio, a zatim i ispričao kako se dogovaraju izborni rezultati.

Muhamed Zekotić je dugogodišnji simpatizer, suradnik i susjed Asima Kambera, a samim tim, prema njegovim riječima, i netko tko je godinama gledao i pratio izborne prijevare.

Od 2014. godine Zekotić prati kako se krade i na općim i na lokalnim izborima, ali je sve konačno prijavio 2018. godine koja je glavni predmet istrage Tužiteljstva BiH. On kaže da nije bilo lako saznati na koje sve načine funkcioniraju izborne prijevare, a da je 2018. godina bila vrhunac, piše Klix.ba.

S izbornim krađama se prvi put upoznao 2014. godine kada su, prema njegovim riječima, kadrovi SDA i SDP-a u Sanskom Mostu dogovarali omjer u kojem će biti dopisivani glasovi.

“Asim Kamber me tada poslao da prisustvujem sastanku na kojem su SDP i SDA dogovorili omjer dopisivanja glasova. SDP je tražio omjer 60-40 posto u korist SDA na svim razinama, međutim to ovaj iz SDA nije dozvolio, rekao je ‘ne znam ja što ste vi sebi zamislili, ali najviše što možete dobiti je 70-30 za županijsku razinu, a za sve ostale razine 80-20 posto da se dopisuje u korist SDA. Ali ono glavno, moraju se rušiti glasovi Fahrudina Radončića, tu su se složili bez problema, dakle da se prave nevažeći listići”, priča Zekotić.

Na kraju je, prema njegovim riječima, jedan od njih ustao da telefonira, vratio se i dogovor koji je predložen je bio prihvaćen.

“Ja sam se tada šokirao, mi ovamo u medijima jedni na druge, gori zemlja, a za stolom se dogovara zajednička krađa SDP-a i SDA”, kaže Zekotić i tvrdi da je još tada počeo dokumentirati izborne krađe, no morao je to raditi oprezno.

Zekotić tvrdi da je Fazir Vukalić, čovjek kojem je jutros SIPA pretresla stan, upravo zbog sumnje u izborne prijevare u Sanskom Mostu. Osim kod njega, pretres je izvršen i u stanu Asima Kambera, SDA-ovog federalnog zastupnika u Parlamentu te, kako tvrdi Zekotić, i u stanu Mirele Husić, tajnice SDA Sanskog Mosta.

Zekotić je zatim 2016. godine svjedočio drugim načinima krađe.

“Dan prije izbora ekipa na biračkom mjestu Mahala 2 je dopisala 150 glasačkih listića i tako su započeli izborni proces. Glasali su neki ljudi kojima je maltene cijeli grad bio na sahrani”, tvrdi Zekotić.

On još poručuje da će brojni drugi načini krađe izbora biti objelodanjeni u budućnosti, pogotovo kada su u pitanju opći izbori 2018. godine, a da su glasanje umjesto umrlih i onih koji nisu ni došli na izbore samo neki od načina.

Cijeli slučaj donekle pogoduje Zekotiću s obzirom na to da je nezavisni kandidat za načelnika Sanskog Mosta, a voljan je govoriti o krađama kojima je svjedočio.

Share via
Copy link