Srednja BosnaUskoplje

Besim Ohran: Ujedinit ću Gornji Vakuf-Uskoplje

Ohran: Da, ujedinit ću grad u smislu stvaranja poželjnih uslova za život građana naše općine koju su podijelili na papiru na Vakuf i Uskoplje.

„Meni vjeruju jer svi koji me poznaju znaju da govorim iz duše i da to nisu propagandne parole i naučene političke fraze“, rekao je Ohran

Prilikom nedavne posjete predsjednika SDP-a Nermina Nikšića Gornjem Vakufu-Uskoplju, Besim Ohran, kandidat za načelnika ove općine, dobio je snažnu podršku i novi „vjetar u leđa“ u utrci za prvo ime ovog grada. Nikšić je u svojoj izjavi za medije obećao da će Ohran ujediniti ovaj grad jer je on, kako je rekao, „narodni kandidat“. „Da, ispunit ću obećanje predsjednika Nikšića. Ujediniću građane, ali i buduće nosioce lokalne vlasti u borbi za bolji grad – grad koji su na papiru podijelili na Vakuf i Uskoplje. Moj prvi cilj je spuštanje tenzija – međuetničkih i međuljudskih – stvaranjem svih preduslova za prijekopotrebni dijalog. Rezultat tog dijaloga bi trebalo biti donošenje odluka koje su u interesu za sve građane kroz konsenzus svih predstavnika u novom sazivu Općinskog vijeća Gornji Vakuf-Uskoplje, ali i kroz konsenzus između OV i načelnika “, izjavio je za naš portal Ohran. On je dodao da će se buduća vlast u ovoj lokalnoj zajednici na čijem će on biti čelu odlikovati potpunom transparentnošću u radu.

Ohran naglašava da ovo nije izborna parola, kakvim tokom kampanje svi kandidati pune uši narodu, i dodaje:“ Kad budem načelnik, kod mene neće Bošnjak imati prednost nad Hrvatom i obrnuto. Jednostavno, sve ću ljude tretirati jednako. Meni vjeruju jer svi koji me poznaju znaju da govorim iz duše i da to nisu propagandne parole ili naučene i izlizane političke fraze“.

Ohran kaže da je to predsjednik Nikšić uočio u njegovom izbornom programu kojeg mu je predočio prilikom posjete i da je stoga tako srčano stao uz njega i podržao njegovu kandidaturu.

„Prilikom pravljenja programa razgovarao sam sa mnogo ljudi i prihvatao njihove sugestije i prijedloge. Osobno sam dosta naučio o našem gradu, kako od bošnjačkih tako i od hrvatskih intelektualaca sa kojima sam se susretao i razgovarao. Gornji Vakuf ili Uskoplje je imao vrhunske intelektualce u svim epohama, kao što ih ima i danas. Neki od njih su historičar Muhamed Hadžijahić, orijentalist Fehim Bajraktarević, biskup Tomislava Jablanović, fra Anđeo Zvizdović i islamski učenjak Ahmed ef. Burek. Danas su to intelektualci poput Emina Sofića, doktora hemijskih znanosti, Rade Kvesića, mr. povijesne znanosti i prof. književnosti, pjesnika Džemaludina Latića te Josipa Mlakića, jednog od najbolji suvremenih bosanskih pisaca. Sve mi je to dalo inspiraciju i volju da svojim punim kapacitetom doprinesem da ovaj grad ponovo postane rasadnik talenata i bosanskih intelektualaca.“

Kako Besim Ohran ističe u svojim javnim istupima, svjestan je težine zadatka, jer je grad bukvalno devastiran usljed toga što ga nacionalističke politike drže u procijepu, s jedne strane, a s druge strane ga kriminalne skupine političkih moćnika iscrpljuju u nezajažljivoj pohlepi radi osobnog bogaćenja.
„Svjestan sam činjenice da je poslije rata rođeno dvadeset pet generacija i da na birou imamo preko stotinu dvadeset nezaposlenih visokoobrazovanih osoba, mahom mladih ljudi. Mnogi smatraju, a ja se slažem s tim stavom da su to naprosto uništene generacije. S druge strane imamo bukvalno mafijašku kriminaliziranu političku skupinu koja vodi rat samo zbog osobnog interesa i bogaćenja njihovih rođaka i suradnika pod plaštom borbe za nacionalne interese. Sukobi unutar vladajućih stranaka naše općine eskalirali su ovog ljeta i moj protukandidat na predstojećim izborima predstavlja odmetnutu kriminalnu frakciju unutar gornjovakufskog SDA. Ta rođačko-interesna frakcija je svojim djelovanjem uveliko podijelila Bošnjake i da nisam, po nagovoru prijatelja, pristao na kanidaturu, vjerovatno bi velika većina Bošnjaka bojkotirala izbore što bi rezultiralo pobjedom HDZ-ovog kandidata za načelnika Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Ovako, ja sam alternativa takvim kriminalnim skupinama koje postoje u dominantnim političkim krugovima oba naroda, i siguran sam da ću dobiti podršku svih građana kojima je do mira i prosperiteta našeg grada, ili naše drage Kasabe“ zaključio je favorit u utrci za načelnika Općine Gornji Vakuf-Uskoplje Besim Ohran.

 

Share via
Copy link