Srednja BosnaVitez

Viteški kralj tikve

Dragan Livančić iz Dubravice kod Viteza petnaest godina uzgaja tikve na njivama koje su mu ustupili susjedi, prijatelji, rođaci. Pored uzgoja tikve, bavi se i uzgojem šljive. U svome voćnjaku koji se prostire na tri duluma ima 150 stabala šljive čačanke rodne i cjelokupan urod svake godine proda bez problema. Dragan uzgaja tikve na čak sedam lokacija. Sveukupno obrađuje tri hektara zemlje na kojoj sadi tikve. Ovogodišnji urod težak je 150 tona.

-Prve dvije, tri godine najveći je bio problem kako izvaditi koštice iz tikve. Znale su nam podnoktice potpuno oteći, boljelo je. Onda sam se dosjetio da napravim ovaj izum sa usisavačem.Uz pomoć ciklona koštice iz tikve lete poput munje i padaju na dno kante a da ni jedna trunke tikvinog mesa ne padne u kantu. Zaista sam zadovoljan ovim izumom jer s njim radimo deset puta brže nego rukama. Dok smo koštice vadili rukama dnevno smo mogli izvaditi 200-300 kilograma, a uz pomoć usisavača od dvije do tri tone”, govori Dragan za Flash.ba.

Tikve iz kojih izvadi koštice, Dragan prodaje kao stočnu hranu, a dio zadrži i za svoje potrebe jer hrani desetak svinja.Ovaj vrijedni poljoprivrednik radi i u poduzeću Economic iz Viteza, tako da njegov radni dan zna potrajati i po 16 sati dnevno. Međutim pomažu mu dva sina i supruga. Obitelj odlično živi od svoga rada, što bi trebao biti putokaz i drugim ljudima da se okrenu poslu i poljoprivredi od koje se ipak može solidno živjeti.

Tekst i foto:Srećko Stipović

Share via
Copy link