BiHSvijet

Njemačka donijela Uredbu o doseljavanju radnika sa zapadnog Balkana

Njemački Bundestag većinom glasova je prihvatio prijedlog Vlade Njemačke o uvođenju kvote od 25 tisuća radnih dozvola na godišnjoj razini za nekvalificiranu radnu snagu s zapadnog Balkana.

Ovim glasovanjem uredba Vlade Njemačke, nakon objavljivanja u Službenom glasniku, stupa na snagu, a počet će važiti od 1. siječnja, nakon što trenutna uredba stupi izvan snage. Ujedno, prihvaćen je prijedlog Vlade da se važenje uredbe vremenski ograniči do kraja 2023. godine, piše Avaz.

Tijekom glasovanja odbijen je prijedlog četiri njemačke savezne države da se kvota od 25 tisuća potpuno ukine, te omogući njezino neograničeno važenje.

Inače, radnici sa zapadnog Balkana u Njemačku dolaze po tri različite osnove. Jedna osnova je spomenuta uredba, koja omogućava zapošljavanje radnika bez diploma.

Druga osnova je Zakon o doseljavanju stručne radne snage, usvojen proljetos, koji omogućava olakšanu proceduru za doseljavanje potrebnih kvalificiranih radnika, bilo sa zanatskom ili tehničkom srednjom školom ili fakultetskim obrazovanjem iz oblasti tehničkih zn anosti. Jedini izuzetak su informatičari, za koje ne treba diploma nego dokaz o radnom iskustvu.

Treća osnova je doseljavanje medicinskog osoblja i njegovatelja, obzirom da Njemačka ima velike potrebe i deficite u ovoj oblasti.

Uredba o doseljavanje nekvalificirane radne snage posebno je zanimljiva njemačkim građevincima, koji se putem Udruženja poslodavaca Njemačke žale da za nekoliko godina neće imati dovoljno radnika, te da je uvoz radne snage od vitalne važnosti za njihovu branšu.

Nekvalificirane radnike traži i turistička branša, ali je potražnja za njima usljed korone opala.

Share via
Copy link