Svijet

Zatvaranje škola širom kontinenta kao nova fronta u borbi protiv virusa

skola

Tamne mrlje na karti Europe koje pokazuju mjesta s visokim stupnjem zaraze koronavirusom šire se po kontinentu, dok se vlade trude izbjeći nove odluke o potpunim karantenama uvodeći nepopularne mjere i zatvarajući škole, teretane i barove. Iako se još ne govori o zatvaranju škola, bh. vlasti polako uvode neke od mjera koje su bile na snazi početkom pandemije, donosi N1.

Češka Republika, Belgija i Nizozemska su se pridružile Španjolskoj kao europska žarišta ponovnog izbijanja Covida. Rusija kao i mnoge druge zemlje prate ovaj uznemirujući trend. Francuska je uvela policijski sat u Parizu i drugim regijama, a planira uvesti i stanje zdravstvene nepogode, olakšavajući put ka novim kontrolama ukoliko bude neophodno, prenosi AP.

Medicinski centri su uglavnom bolje pripremljeni nego tijekom prvog vala pandemije. Ali, mnogi medicinski radnici su demoralizirani onim što smatraju neučinkovito vodstvo vlasti, koje su pokušavale zaštititi javno zdravstvo i ranjene ekonomije.

Europske zemlje, pa čak i regije unutar tih zemalja, primjenjuju drastično različite strategije. U nekim regijama barovi se smatraju uzgajališta novih slučajeva, dok preko granice ili između gradova, škole se smatraju viralnim kotlovima.

Češke vlasti su odlučile zatvoriti škole u srijedu, kako bi snizili postotak od 521 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, što je najviši postotak u Europi.

“Ispričavasm se direktorima škola i roditeljima zbog stalne neizvjesnosti. Ali ovo je neophodno da se uradi to odmah,” kazao je češki ministar obrazovanja Robert Plaga.

Nepopularna mjera bila je potrebna kako bi se zdravstveni sustav zaštitio od kolapsa, naglasio je ministar zdravstva te zemlje, Roman Prymula, tijekom TV obraćanja koje je pratila gotovo trećina stanovnika.

Prymula je istaknuo kako se broj zaraženih prosvjetnih radnika i učitelja naglo povećao od rujna prebacujući cifru od 4.500, što je više i od broja zaraženih zdravstvenih radnika. Studenti čine 16 posto zaražene populacije, više nego bilo koja grupa, dodao je ministar.

Sjeverna Irska je također stavila fokus na obrazovni sustav uvodeći najstrožije mjere u Ujedinjenom kraljevstvu i zatvarajući škole na dvije, a pubove i restorane na četiri tjedna.

Vlasti španjolske pokrajine Grenade naredile su sveučilištima da pređu na potpuni online sustav nastave.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u srijedu kako će milijuni francuskih građana morati poštivati policijski sat koji nastupa u 9 sati, a provodit će se u parišku regiju i još osam drugih: Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Toulouse, Montpellier, Saint-Etienne.

“Nećemo ići u restorane nakon 9 sati, nećemo se sastajati s prijateljima, nećemo ići na zabave, jer je to način na koji se prenosi virus,” rekao je Macron. Predsjednikov ujred je najavio kako će vlada ponovno uvesti stanje zdravstvene nepogode koje je isteklo u srpnju.

Zdravstvene vlasti u Belgiji su upozorile kako će odjeli intenzivne njege u ovoj zemlji doseći kapacitete do sredine studenoga ako se zaraza ne dovede pod kontrolu.

Belgija je druga najpogođenija europska zemlja s prosjekom od 429 slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

Prošli tjedan Belgija je uvela lokalne policijske sate, i zatvorila barove u Bruxsellesu na najmanje jedan mjesec.

I ostale europske zemlje bilježe skok u novozabilježenim slučajevima zaraze korona virusom. Španjolska je postala prva zemlja u Europskoj uniji koja je prešla cifruof 900 tisuća zaraženih, dok je Njemačka potvrdila 5.000 oboljelih u jednom danu, prvi put nakon sredine aprila.

Bosna i Hercegovina, kao i zemlje u okruženju, bilježi nove rekorde u broju novozaraženih. U četvrtak je potvrđeno 569 novih slučajeva, dosad najveći zabilježen dnevni porast.

Međutim, nepopularne restriktivne mjere, koje pamtimo s početka pandemije, a koje se polako, ali sigurno vraćaju širom Europe, su u BiH još uvijek prisutne uglavnom u najavama.

Osim u Sarajeskoj županiji. Tamošnje vlasti su podigle skalu na ljestvici uvodeći obvezno nošenje maski na otvorenom i smanjivši dozvoljeni broj sudionika na okupljanjima na otvorenom na 60 i zatvorenom prostoru na 30. Škole ostaju otvorene, ali uz obvezu da organiziraju “klizni raspored” radi bolje organizacije javnog prevoza i izbjegavanja okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu u isto vrijeme.

U skladu s ovlastima, vlasti u entitetu FBiH, dozvolile su svim županijama da uvedu restriktivne mjere spram epidemiološke procjene unutar svojih lokalnih zajednica.

Share via
Copy link