BiH

Mandić: Ne isključujemo mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera

Vjekoslav Mandić

Federacija BiH bilježi ubrzano širenje virusa te je epidemiološka situacija iznimno nepovoljna, kazao je ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić u intervjuu za N1.

“Situacija nije identična u cijeloj Federaciji, najviša incidenca je u Hercegovačko-neretvanskoj i Sarajevskoj županiji, a dosta teška situacija je i u Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj, potom BPŽ i Zeničko-dobojskoj županiji. Ubrzano širenje virusa koje bilježimo posljednjih dana nije specifično samo za BiH, jer svjedoci smo da se epidemija ubrzano širi i u većini drugih europskih zemalja što povezujemo s vremenskim uvjetima, odnosno ulaskom u jesen i dužim boravkom ljudi u zatvorenim prostorima. Ubrzano širenje infekcije i trenutna epidemiološka situacija su zabrinjavajući i poziv za sve nas, za sve građane. Vidimo da pojedine europske zemlje već uvode parcijalni lockdown na razini gradova ili regija. Nema isprika za ignoriranje problema i nepridržavanje mjera”, rekao je ministar Mandić.

“Ponovit ću po tko zna koji put, u ovome smo zajedno i svim imamo ulogu, samo zajednički pridržavajući se mjera osobne zaštite možemo zaštititi druge, možemo zaštiti sve nas. Apeliramo i pozivamo sve građane na maksimalan oprez i apsolutno pridržavanje mjera osobne zaštite: pravilno nošenje maski, higijena ruku, distanca od dva metra, izbjegavanje okupljanja i smanjenje kontakata s drugim ljudima, provjetravanje prostorija i dezinfekcija prostora i predmeta koje često upotrebljavamo i ostanak kući u slučaju simptoma i javljanje nadležnom liječniku”, kazao je Mandić.

Poručio je da smo trenutno u fazi ubrzanog rasta broja oboljelih.

“COVID-19 je zarazna bolest, a zarazne bolesti možemo staviti pod kontrolu ili cjepivom koje za COVID-19 još nemamo, a nemamo ni specifičan lijek, ili epidemiološkim mjerama. Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka u kontaktu zato epidemiološkim mjerama i mjerama osobne zaštite moramo prekidati lanac širenja, kroz smanjenje kontakata među ljudima. Samo tako možemo smanjiti rizik od daljnjeg širenja virusa. To nam je na individualnoj razini jedino oružje koje imamo u ovom trenutku. Ali, da bi bilo učinkovito, svi pojedinačno, svi građani se moraju pridržavati mjera distance, nošenja maske, izbjegavanja mjesta okupljanja i smanjenja kontakata s drugim ljudima. Ova epidemija i rizik od zaraze se ne događaju nekome drugom, nego svima nama. Svi smo u riziku od zaraze, zato se i svi zajedno moramo boriti protiv ovoga. Mi svi zajedno biramo kako ćemo odgovoriti na ovu krizu i kako ćemo se ponašati. Štiteći sebe, štitimo svoje najmilije, štitimo druge, štitimo sve nas”, poručio je Mandić.

“Federalno ministarstvo zdravstva na čijem sam čelu od početka pandemije vrlo transparentno i svakodnevno komunicira s javnošću. Osobno, obavljam svoj posao, ogroman je broj obveza i izazova s kojima se zajedno sa svojim suradnicima susrećem svaki dan vezano za ovu najveću javnozdravstvenu u modernoj povijesti. Krizni stožer Ministarstva čijim radom koordiniram je u stalnom zasjedanju, svi unutar stožera imaju svoju ulogu, veliki je broj obveza, a jedna od njih je i svakodnevna komunikacija s javnošču kroz različite kanale komunikacije što Ministarstvo i radi”, pojasnio je Mandić rad u posljednje vrijeme.

Na upit ima li prostora za uvođenje novih restriktivnih mjera u našoj zemlji kako bi se suzbilo širenje korona virusa, Mandić odgovara:

“Vidimo da pojedine europske zemlje su već uvele restriktivnije mjere kako bi prekinuli lanac širenja virusa, čak i parcijalni lockdown, jer ubrzano i nekontrolirano širenje virusa sa velikim brojem oboljelih u kratkom razdoblju može dovesti do sloma svakog zdravstvenog sustava, pa tako i našeg. Ne bismo voljeli da moramo uvoditi takve mjere, jer smo itekako svjesni posljedica takvih mjera, ali ih ne možemo isključiti ukoliko se negativni trendovi nastave. S tim da smatramo da se eventualne restriktivnije mjere trebaju uvoditi na razini županija, jer nije ista situacija u svim županijama pa i u lokalnim zajednicama. Treba djelovati na lokalnoj razini, a ne uvoditi odmah restriktivne mjere na razini Federacije BiH”, pojasnio je Mandić.

Federacija BiH je osigurala sredstva i predbilježila se za nabavu 800.000 doza cjepiva protiv COVID-19 kroz COVAX mehanizam kojim upravljaju Globalna alijansa za cjepiva (GAVI) i Svjetska zdravstvena organizacija.

Kroz ovaj mehanizam se prati napredak razvoja cjepiva u svijetu, a cilj ovog mehanizma je da kada cjepivo bude odobreno za uporabu, da sve države imaju pravičan pristup nabavi cjepiva, naveo je ministar.

Share via
Copy link