jajceSrednja BosnaTravnik

TRAVNIK I JAJCE: GDJE JOŠ U SVIJETU MOŽETE POSJETITI DVA GRADA, JEDAN KRALJEVSKI DRUGI VEZIRSKI, U JEDNOM DANU?

Turistički agent Igor Porobija ovaj put nam preporučuje posjetu Travniku i Jajcu. Podsjetimo se na naša dva turistička bisera iz sasvim drugačije perspektive. Vodimo vas stazama vezira i kraljeva.

Travnik svoj vezirski nadimak duguje činjenici da je u doba Osmanlija bio vezirska rezidencija, a pisana istorija o značaju grada stotinama je godina starija i od pomenutog dolaska Osmanlija. Predlažemo da posjetu Travniku započnete od starih gradskih zidina koje su svjedok višestoljetne istorije grada. Nemojte prekočiti ni malu ali zanimljivu muzejsku postavku u jednoj od kula. Nakon toga siđite u grad. Pažnju će vam sigurno privući Sahat kula kao i prelijepo ukrašena Šarena džamija koja malo koga ostavi ravnodušnim. Više pažnje obratite na rodnu kuću Ive Andrića, danas muzej posvećen našem do sada jedinom Nobelovcu. Nije baš da bilo gdje u svijetu imate priliku posjetiti kuću jednog Nobelovca za svega 3 KM, zar ne?

Kroz Travnik nemojte proći bez obroka, pojedite čuveni travnički ćevap, uz nadanje da mi pobornici sarajevskih i banjalučkih ćevapa neće zamjeriti ovu preporuku. Put ne nastavljajte prije posjete izvoru Plava voda, a u blizini istog ugođaj upotpunite i neizostavnom “Lutvinom kahvom“. Naglašavam da ovaj tekst nema komercijalnu svrhu, no, legenda kaže da je austrijski princ Rudolf bio toliko oduševljen kafom da je platio dukatom.

Ako ćemo priču o princu prepustiti legendi, drugu činjenicu ne možemo, a to je da je spomenuta kafana mjesto radnje popularnog Andrićevog romana “Travnička hronika“.

Jeste li znali? Ivo Andrić je Nobelovu nagradu dobio za roman “Na Drini ćuprija“, a jedan od pobijeđenih konkrenata bio je i planetarno popularni J.R.R. Tolkien, autor “Hobita“ i kultne trilogije “Gospodar prstenova“.

Ako niste znali, znate sada. A trebate također znati da vaše putovanje još nije gotovo. Ostavimo vezire i uputimo se prema kraljevima. Udaljenost od 60 i kojeg kilometra od Travnika do Jajca najbolje je preći putem koji vodi preko Donjeg Vakufa.

Jajce, nekadašanja prijestolnica bosanskih kraljeva, danas nudi mnogo toga. Ljubitelji antike malo znatiželje mogu zadovoljiti u hramu Mitre, a nisu zakinuti ni oni koji vole neobična i tajanstvena mjesta – više od 600 godina stare katakombe kriju mnoge neispričane priče. Posjetite i zvonik Sv. Luke, nalazi se pored ostataka nekadašnje crkve Sv. Marije, mjesta krunisanja posljednjeg bosanskog kralja. Obavezno se popenjite i na zidine, na jednom od portala nalazi se grb srednjevjekovne Bosne. Tu si i bosanske kuće, poput Kršlakove i kuće Omer-Bega, koja skupa s Travničkom kapijom stvara fantastican kontrast dva istorijska razdoblja, a ljubitelji novije istorije mogu posjetiti Muzej II. zasjedanja AVNOJ-a.

Osim bogate istorije, u Jajcu možete uživati u pogledu na Plivske vodopade skoro pa u samom gradu, a možete se počastiti i lokalnim specijalitetom – pohovanom pastrmkom.

Vaš dan koji posvetite Travniku i Jajcu zasigurno će biti ispunjen i zanimljiv. Za one koji imaju više vremena preporučujemo da u Jajcu noćite i tako sebi date više vremena za sve što grad nudi.

Ne zaboravite da su cijene noćenja daleko ispod evropskog prosjeka, te da na taj način direktno pomažete razvoj turizma i domaće ekonomije u cjelini.

Oni koji odluče provesti više vremena na destinaciji mogu posjetiti i Plivsko jezero, uživati u prizorima starih vodenica u Mlinčićima, a u toplijim periodima godine na raspolaganju vam je i vožnja brodicom.

Neka vanredna situacija koja nas je zadesila i ograničenja međunarodnih putovanja budu razlog da bolje upoznamo bogatstva naše zemlje.

 

 

(Federalno ministarstvo okoliša i turizma/klix)

Share via
Copy link