jajceSrednja Bosna

Odustaje se od hidroelektrana na Plivi

Firma “Bosnia Green Energy Project” povukla je zahtjev za izdavanje suglasnosti za izgradnju dvije mini hidroelektrane na rijeci Plivi u Jajcu. Obavijestili su Općinu Jajce kako su povukli zahtjev kod Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK s obzirom da su lokalni izbori završeni, a Općinsko vijeće u Jajcu neće biti skoro konstituirano.

Javna rasprava u Općini Jajce bila je zakazan za 9. prosinca. Brojna jajačka udruženja i aktivisti su zahtijevali obustavu postupka i odgađanje javne rasprave do konstituiranja vijeća. “Kao što smo naveli u našem Pismu namjere, Bosnia Green Energy Project d.o.o. želi od samog početak, ideje ,zatim izrade projekte dokumentacije, pa do izgradnje hidroenergetskih postrojenja, probnog rada, korištenja i održavanja, biti u koordinaciji s lokalnom zajednicom i ne želi napraviti bilo koji potez bez suglasnosti i odobrenja iste. U tom smislu, Javnu raspravu treba otkazati.

Kada se konstituira Općinsko vijeće, te lokalna zajednica bude u mogućnosti, u punom kapacitetu sudjelovati u postupku, tada ćemo se ponovo Ministarstvu obratiti s novim zahtjevom”, rekao je direktor kompanije Mauhmed Šabić. Ova kompanija trebala je izgraditi dvije mini hidroelektrane “Elektrobosna” i “Pijavice” snage po 1,5 MW.

Share via
Copy link