jajceSrednja Bosna

Zrile: Moje fotografije opisuju Jajce, njegove ljude i običaje, radosti i tuge

Postoje ljudi koje nije ni lako ni jednostavno predstaviti. Ne staje sve što rade u par rečenica, a jedan od njih je Jajčanin Tvrtko Zrile. On je fotograf, ali ne bilo kakav – onaj koji bilježi Jajce i ljude Jajca. Hroničar grada. On je i turistički vodič i sakupljač kako kaže “starudija”, tačnije etnografskih predmeta, knjiga, dokumenata, fotografija, numizmatičkih predmeta, artefakata, a ujedno i sekretar Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca.
Govoreći o nekih 60 godina rada na fotografiji Zrile u razgovoru za Fenu kaže da se još u gimnazijskim danim učlanio u foto klub, koji je bio u neposrednoj blizini sadašnjeg Doma kulture.
– Kad sam savladao osnovne vještine počeo sam raditi u podrumu naše kuće. Komšije su se čudile šta ja to radim u podrumu cijeli dan, ali kad sam ih počeo fotografirati shvatili su o čemu se radi. U to vrijeme malo ko se bavio fotografijom, jer je, između ostalog, to bilo prilično skupo. Pored fotografiranja u isto vrijeme počeo sam se baviti i prikupljanjem etnografskih predmeta i ostalih artefakata, odnosno “starudija”, kako se to u ono vrijeme nazivalo. To mi je dobro išlo, jer “starudije”, kao i sada, nisu bile na cijeni – navodi Tvrtko Zrile.
Vremenom počinje prikupljati podatke o raznim događajima i knjige o povijesti Jajca, te stvarati Kroniku Jajca koja sada ima 3.000 jedinica, odnosno po godinama poredanih podataka.
Share via
Copy link