Novi TravnikSrednja Bosna

NOVI TRAVNIK Naknade rodiljama od ove godine duplo veće

Novotravničko Općinsko vijeće usvojilo je danas prijedlog zaključka o utvrđivanju i upućivanju na javnu raspravu nacrta budžeta općine za 2021.godinu.

Budžet u nacrtu težak je 6.795.280 KM, što predstavlja tek malo sniženje u odnosu na prošlogodišnji koji je bivši načelnik Refik Lendo proglasio, a koji je iznosio 6.996.960 KM.

Najave investicija

Načelnik Stjepan Dujo kaže kako se brojke za ovakav socijalni i optimističan proračun temelje na budućim investicijama.

– Optimizam temeljimo na interesu domaćih poduzetnika. Imamo nekoliko najava za investiranje u našoj poslovnoj zoni, pa su projekcije takve da možemo držati prihodovnu stranu na nekoj razini – rekao je Dujo.

 

Prema njegovim riječima, naglasak je stavljen na socijalne kategorije.

– Stipendije smo dali svim studentima, porodiljne naknade sa 100 povećali na 200 KM – kazao je načelnik.

Insistirat će, kaže, na realiziranju planiranih projekata, obzirom da je iz prošlih godina ostalo dosta nerealiziranih projekata.

Gradska dvorana

– Naša gradska dvorana je središte kulturnog i društvenog života, ona je nama potrebna. Niz godina ima probleme s grijanjem i krovom, a prvi korak bit će rekonstrukcija krova. Ulagat ćemo i u vodovodnu, kanalizacijsku i putnu infrastrukturu – rekao je Dujo.

Općinsko vijeće, nakon provedenih rasprava donijelo je dvije odluka o prodaji zemljišta u državnom vlasništvu, jedno rješenje o preuzimanju građevinskog zemljišta od ranijeg vlasnika i posjednika na Općinu Novi Travnik a donijete su i dvije Odluku o raspisivanju Javnog nadmetanja putem licitacije u industrijsko-poslovnoj zoni „Neobarje“, radi izgradnje poslovnog objekta, piše Avaz.

Share via
Copy link