Srednja BosnaTravnik

Plava voda više neće biti ista: U Travniku niče luksuzni hotel, pogledajte kako će izgledati

dnevnik.ba

Jednu od najpoznatijih i omiljenih bh. turističkih atrakcija, čuvenu travničku Plavu vodu, uskoro će dodatno ukrasiti luksuzni hotel koji će Travničanima, kao i domaćim i stranim turistima, ponuditi, pored standardnih, i brojne nove sadržaje, koji do sada u ovom gradu nisu zastupljeni.

Kako najavljuju investitori, ćevabdžinica Hari, uspješna priča u ugostiteljstvu se nastavlja, ovoga puta u malo drukčijem smjeru, ali s ciljem unapređenja smještajno-ugostiteljske ponude i obogaćivanja turističkih sadržaja i usluga u gradu Travniku.

Ova objava izazvala je brojne komentare i poruke podrške, ali nakon nekoliko oprečnih mišljenja vezanih za najavu početka izgradnje hotela na Plavoj vodi, investitor se oglasio priopćenjem u kojem podcrtavaju da je Plava voda biser BiH te da će joj sasvim sigurno vratiti stari sjaj.

“Uređenje lokaliteta “Plava voda” je u nadležnosti Općine Travnik, koja je već ranije izradila idejno rješenje urbanističkog i prostornog plana, ali se čeka na njegovu realizaciju, a u okviru toga hotel nikako ne narušava ambijent, već se uklapa u postojeći projekt, te znatno i uveliko uljepšava i obogaćuje ovaj dio Travnika. Uređenje ograda i korita rijeke, dakle, uopće nije u našoj nadležnosti”, objasnili su.

Kako dodaju, objektu, koji je nekada bio glavno okupljalište Travničana, a dugi niz godina je napušten i oronuo, ovim projektom upravo će ublažiti arhitektonski negativan utjecaj na okolni ambijent i stvoriti novu ponudu sadržaja na ovom prostoru, ali i dalje.

“Koncept redizajna postojećeg objekta zasniva se na korištenju i modernoj reinterpretaciji tradicionalnih travničkih elemenata. Stare razglednice s ovog lokaliteta svjedoče o postojanju nekoliko objekata s tipičnim kosim krovovima i pored Plave vode. Travničke tradicionalne kuće karakterizira struktura načinjena od prizemlja, jednog ili dva kata, s nizom prozora i crnog krova velikog nagiba na kraju. Etaža kata će dobiti niz prozora i verandi od drvene konstrukcije, a sve to se prekriva nizom travničkih krovova velikog nagiba prekrivenih šindrom”, navode.

Idejno rješenje projektiranja luksuznog hotela potpisuje eminentni i svjetski poznat arhitektonski velikan Amir Vuk-Zec, čime su, kako navode, potvrdili opredjeljenje da surađuju s dokazanim i priznatim stručnjacima.

“Na kraju, novim konceptom, Plavu vodu ćemo vratiti Travničanima, kao i svim domaćim i stranim turistima, te ponuditi brojne suvremene i luksuzne usluge i ponude koje danas nisu zastupljene na ovom području”, navodi investitor.

Share via
Copy link