Prema navodima iz presude, Gigović je 8. i 9. jula 2019. godine, u kući u kojoj je od 2014. godine živio u zajedničkom domaćinstvu sa nevjenčanom suprugom F. R. u namjeri da ubije, dva dana je kontinuirano fizički i psihički zlostavljao.

– U više navrata R. je zadavao udarce zatvorenim šakama i šamarima po glavi i licu, da bi 9.jula godine u večernjim satima nastavio sa ovakvim zlostavljanjem, pa dok je R. ležala vrišteći i moleći da je ne tuče, nogama na kojima je imao patike snažno zadavao udarce u predjelu glave, trbuha, nogu i ruku, iako je bio svjestan da zadajući ovakve udarce ženi koja je psiho- fizički slabija i nemoćna da mu pruži otpor, posebno što je isti svoju fizičku kondiciju održavao trenirajući boks, može istu usmrtiti, to i htio – navedeno je u presudi.

Na taj način, dodaje se dalje u presudi, nanio joj je teške tjelesne povrede opasne po život u vidu više većih međusobno povezanih razdora unutar trbušne šupljine zbog čega je došlo do unutrašnjeg krvarenja.

Tako teško povrijeđenu ženu ostavio je bez pružene pomoći uslijed čega je u toku iste nooći preminula.

U presudi se navodi i da je ovakvo psihičkoo i fizičko zlostavljanje u kontinuitetu trajalo sve vrijeme njihovog zajedničkog života, zbog čega su mu u dva navrata izricane sudske zabrane uznemiravanja ili uhođenja žrtve nasilja u trajanju od po godinu, a za to vrijeme je R. bila smještena u Sigurnu kuću u Zenici.

– I pored ovakvih mjera suda i aktivnosti Centra za socijalni rad Zenica, nastavili su zajednički živjeti, a on je nastavio sa psihičkim i fizičkim zlostavljanjem R. – navodi se u presudi.

Također, vještak sudske medicine prilikom obdukcije tijela preminule također je otkrio više povreda po cijelom tijelu starih 20-tak dana prije kritičnog događaja koji je rezultirao smrću nesretne žene.