KiseljakSrednja Bosna

Uhapšeni razbojnici koji su opljačkali Marcaffe iz Kiseljaka i još 13 firmi

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) su u saradnji s pripadnicima MUP-ova Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Zapadnohercegovačkog i Zeničko-dobojskog kantona izvršili pretrese na 10 lokacija i uhapsili šest osoba zbog pljačke najmanje 14 poslovnih subjekata.

Pretresi su obavljeni na području Sarajeva i Kaknja, a uhapšene su osobe inicijala N. H. (1972.), A. Ć. (1989.), A. Š. (1982.), A. Š. (1979.), M. I. (1980.) i E. D. (1985.), dok je za osobom E. DŽ. (1977.) raspisana operativna potjernica.Navedene osobe se sumnjiče da su od početka 2020. godine na području Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona te Distrikta Brčko, organizujući se s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, izvršili više napada i pokušaja napada na najmanje 14 poslovnih objekata.

Foto: FUP
Foto: FUP

Među tim poslovnim objektima su bili tržni centri, benzinske pumpe i drugi privredni subjekti na prostoru Federacije BiH i Brčko distrikta, a otuđeno je više od 200.000 KM, kao i veća količina robe, cigareta, kafe, alata te drugih proizvoda koje su pljačkaši pronašli u objektima i time poslovnim subjektima napravili veću materijalnu štetu.

Osim toga, kako bi izvršili navedena krivična djela, prethodno su otuđili 14 i pokušali otuđiti sedam motornih vozila na području spomenutih kantona.

Uhapšene osobe su od ranije poznate pravosudnim organima kao višestruki povratnici u vršenju krivičnih djela i više puta su osuđivani.

Navedena organizovana grupa se sumnjiči da je u noći s 23. na 24. februar izvršila tešku krađu u poslovnom subjektu “Marcaffe” u Kiseljaku, te je tom prilikom otuđila oko 15.000 KM i oko 2,5 tona kafe marke “Marcaffe”.

Pljačka Marcaffea, Foto: FUP
Pljačka Marcaffea, Foto: FUP

Prilikom pretresa poslovnog prostora kuće koju koristi A. Š. pronađeno je i oduzeto oko 155 paketa u kojima se nalazila kafa “Marcaffe”, a tom prilikom su uhapšeni A. Š., M. I. i E. DŽ. tokom pretovara kafe.

Osim “Marcaffea”, grupa je pljačkala benzinske pumpe u Fojnici, Kiseljaku, Busovači, a za svaku pljačku krali su vozila kojima su vršili razbojništva.

Organizovana kriminalna grupa se sumnjiči za krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnog djela iz člana 340, a u vezi s krivičnim djelom teške krađe iz člana 287. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Share via
Copy link