BiH

Spasio život učeniku pa umalo preminuo: “Opet bih isto učinio bez razmišljanja”

Učitelj u banjolučkoj Osnovnoj školi “Georgi Stojkov Rakovski” Vladimir Šljivar brzom reakcijom 22. veljače spasio je život svom jedanaestogodišnjem učeniku s poteškoćama u razvoju, ali je nakon svega jedva izvukao živu glavu jer je doživio infarkt, piše Večernji list BiH. 

– Dobro sam. Do sada zdravlje ide uzlaznom putanjom. Prava i adekvatna pomoć liječnika i medicinskog osoblja naše klinike stabilizirala me i najvjerojatnije se neću morati podvrgnuti operativnom zahvatu – kazao nam je Šljivara koji se nalazi na liječenju u UKC-u RS-a. Prema njegovim riječima, sve se dogodilo tijekom trajanja sata, kada je ispred učionice pozlilo učeniku.

– Bila je redovita nastava i asistentica je izvela dječaka iz učionice jer je morao na odmor. Nekoliko trenutaka poslije ona je utrčala u učionicu i priopćila mi da se učenik guši – ispričao je ovaj hrabri učitelj. Odmah je istrčao iz učionice i pružio prijeko potrebnu pomoć dječaku.

– Dječak je dobio epileptični napad i bilo je vrlo bitno izvući mu jezik kako se ne bi ugušio, što sam i učinio i oživio ga. Međutim, od tog trenutka više se ne sjećam ničega jer mi je pozlilo – dodao je Šljivar. Nakon što je spasio život svom učeniku, Šljivar je doživio srčani udar. Sve se to događalo pred drugim nastavnicima u školi, dok su učenici bili izvedeni iz učionice. Srećom, čim je dječaku pozlilo, pozvana je Hitna pomoć koja je stigla u školu vrlo brzo nakon što je Šljivar doživio infarkt pa su, umjesto učeniku, oni život spašavali njegovu hrabrom učitelju. Koliko je ozbiljna situacija bila, govori podatak da su dežurni liječnici Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banja Luka morali reanimirati Šljivara u školi kako bi ga vratili u život. Nasreću, sve se dobro završilo i za dječaka i za njegova učitelja kome roditelji izražavaju ogromnu zahvalnost.

– Otac dječaka stigao je u školu dok je trajala cijela drama, kada sam oživio njegova sina. Imam njihovu punu podršku, zahvalnost i zabrinutost zbog mog zdravlja – govori nam Šljivar koji ističe kako bi “bez razmišljanja ponovno sve isto učinio”. Ističe kako su djeca kojima predaje mala, nemaju još uvijek predmete u kojima uče dati prvu pomoć, nego samo jednom godišnje dolazi netko od medicinskih djelatnika i djeci o prvoj pomoći održi dva sata predavanja i razgovora.

– Kad se nešto ovakvo dogodi, sve je na nama nastavnicima, našoj reakciji i sposobnosti da pružimo prvu pomoć – kaže Šljivar.

Na ovog hrabrog učitelja ponosni su i nastavnici i uprava škole u kojoj predaje. Dušan Mišljenović, ravnatelj Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski”, komentirao je za Srpskainfo nesvakidašnji događaj u ovoj školskoj ustanovi.

– U toj borbi da se dijete zbrine naš učitelj Vladimir Šljivar znao je kako treba reagirati. Dok se borio da se napad ublaži, i učitelju je pozlilo pa se srušio. Kolege su odmah pozvali Hitnu pomoć. Tu se našao i otac dječaka kojem je pozlilo pa je i on pružio medicinsku pomoć učitelju – ispričao je Mišljenović i dodao kako je u školu vrlo brzo stiglo vozilo Hitne pomoći te da su dežurni liječnici i tehničari uspjeli reanimirati Šljivara, koji je prebačen u Univerzitetsko-klinički centar RS-a. Slučaj iz Banje Luke upozorenje je svima koliko je važno znati pružiti prvu pomoć. Pribrani učitelj točno je znao što raditi u kritičnim trenucima, što je pomoglo učeniku čiji je život bio ugrožen.

Share via
Copy link