Donji VakufSrednja Bosna

Žene će moći raditi u rudarskim jamama

Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je prijedlogu Ministarstva civilnih poslova BiH, kojim je predviđeno ukidanje mehanizma zaštite na osnovu kojeg žene nisu mogle biti angažovane na podzemnim radovima u rudnicima.

Ranije je ovaj prijedlog prihvatio i Predstavnički dom tako da će uskoro na snazi biti otkazivanje Konvencije Međunarodne organizacije rada o podzemnom radu žena  iz 1935. godine,a samim tim i žene će moći raditi u jamama rudnika.

Delegat Mario Karamtić(HSS) prije glasanja o ovom prijedlogu kazao je da ga ne može podržati, kako je rekao prvenstveno iz moralnih razloga, te da on ne bi podržao mogućnost da se žene mogu slati u jame.

– Ja sam za to da žene mogu raditi na površinskim kopovima, ali ne bi ih slao u jame. Apeliram na Vašu savjest da odbijete ovaj prijedlog –pozvao je Karamatić delegate.

Replicira mu je Zdenka Džambas, delegatkinja HDZ-a koja je zahvalivši se Karamatiću na brizi za žene,  kazala da ipak treba ostaviti mogućnost izbora ženama da odluče same žele li raditi u jamama ili ne,a ne da ih se ograničava.

Autor: S. D.

avaz.ba
Share via
Copy link