Srednja BosnaVitez

VIDEO: Evo kako su specijalci “uklonili” žene s puta u Kručici kod Viteza

Jutros, u cik zore je u naselju Kruščica kod Viteza specijalna policija na silu rastjerala demonstrante od kojih je nekoliko pretučeno sa ozbiljnim povredama.

Demonstranti nisu pružali otpor niti su provocirali, ali bez obzira na to policija je reagirala brutalno i nasilno te na taj način osigurala prolaz građevinskim strojevima na lokalitet, priopćeno je danas iz Centra za životnu sredinu.

Podsjećamo da se građani Kruščice više od mjesec dana mirnim okupljanjem bore protiv početka gradnje MHE Kruščica 1 čija lokacija se nalazi na području planiranog  Parka prirode Kruščica.

“Ovo je još jedan dokaz da građani Bosne i Hercegovine nisu zaštićeni od strane institucija te da je moguće da se ovakvi monstruozni događaji mogu dogoditi čak ženama i djeci. Ovi građani brane svoje pravo na zdravu životnu sredinu i pravo na vodu, kao njihovo osnovno ljudsko pravo dok investitorima i onima koji štite njihove interese osnovni motiv je isključivo profit. Privatni interes investitora je profit i očigledno je iznad javnog interesa što su najnovija dešavanja u Kruščici pokazala. Ovo je za svaku osudu i čin je protiv čovječnosti. Očekujemo od nadležnih da objasne postupke protiv svojih građana a mi iz Koalicije za zaštitu rijeka ćemo se obratiti za pomoć kolegama iz cijele Bosne i Hercegovine i regije, te ćemo se obratiti Europskom sudu za ljudska prava jer ovo je očigledno kršenje prava na javno okupljanje, izražavanje mišljenja i prava na život dostojan čovjeka”, priopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

A kako je sve izgledalo pogledajte u VIDEU.

Dnevnik.ba

Share via
Copy link